Wedstrijdstress, hoe ga je er mee om?
Het is januari en dat betekend binnen het turnen dat het wedstrijd seizoen weer begint. Turn(st)ers werken naar 1 moment toe, daar moet het gebeuren. Dat ene moment moet het dan ook goed gaan en dat brengt voor vele turn(st)ers toch wel wat stress met zich mee. Hoe ga je met wedstrijdstress om? Ik geef je 5 tips! 🙂
Tip 1 – Voorbereiding
Aller eerst is denk ik het aller belangrijkste, de voorbereiding. Je wilt dat je turn(st)er gewend is aan een wedstrijd situatie, nu heb je binnen het turnen relatief weinig wedstrijden. Dit betekend dat je creatief moet zijn en in de trainingen de wedstrijd situatie moet na bootsen. Juryleden in de zaal. Mede turnsters die naar je kijken. Korte warming-up op een toestel etc.
Af en toe pak ik een training waarbij de dames een kwartier grote warming-up hebben. Daarna 10 minuten vloer verkennen (afhankelijk van de grote van de groep). om vervolgens 5 minuten te mogen in turnen op een specifiek toestel en daarna een wedstrijd oefening te laten zien aan mij, de andere turnsters en eventueel een jurylid.
Omgaan met wedstrijdstress kun je leren en deze situatie helpt hierbij!
Tip 2 – Jezelf
Als coach/train(st)er is het belangrijk dat je rust uit straalt. Hoewel ik als trainster altijd intens zenuwachtig ben voor turnsters is het dus belangrijk dat ze dit niet door hebben. Jij bent op de wedstrijdvloer toch een steun en toe verlaat voor zo’n turn(st)er. Als zij zich comfortabel voelen presteren ze vaak beter.
Er zijn ook train(st)ers die heel streng en gestrest zijn. Het valt me bij deze “gevalletjes” ook op dat de kinderen fouten maken waarvan ik kan zien dat ze die normaal niet maken. Zonde vind ik.
Tip 3 – Ouders met wedstrijdstress
Ouders en wedstrijden, het blijft een issue. Ouders zijn (natuurlijk) gespannen voor hun zoon/dochter. Dat is normaal. Maar waar het dan meestal mis op gaat is als ouders hun gespannen energie “overzetten” naar hun kind. Stress gedrag, overmatig checken van alles, haastig zijn. Het zijn allemaal kenmerken van spanning van ouders.
Probeer voor het wedstrijd seizoen aan eens een ouder middag/avond of uurtje te houden, hier kun je ouders uitleggen wat zij het beste kunnen doen om de stress van hun zoon/dochter te verminderen!
Tip 4 – Mentale training
Deze training is uiterst belangrijk, je kunt dat op verschillende manieren doen en de kunst is om je turn(st)er uit zijn of haar comfortzone te halen. Maak het ze moeilijk, ontregel ze. Mentale training betekend namelijk vooral dat ze hun focus moeten kunnen houden. Ik heb wel eens turnsters op de balk gezet, hun oefening laten doen, terwijl er allemaal anderen om de balk dansten, ballen over de balk heen gooiden en probeerden de turnster op de balk af te leiden van de oefening. De kunst was om de oefening zo stabiel mogelijk aan te leren. Als het daar lukte, hadden ze al gauw het vertrouwen dat het wel lukte en op de wedstrijd kwam dit er dan uit! 🙂
Tip 5 – Op de wedstrijd zelf
Nu kun je aan de voorkant zoveel getraind hebben. Soms is een turnster niet in staat om dit allemaal op de wedstrijd zelf in werking te zetten. Ze blijft dan gestrest en dat werkt vaak tegen ze.
De kunst is om ze af te leiden van de wedstrijdstress maar toch geconcentreerd te houden. Ik houd altijd een praatje over trainingen, dingen die ze leuk vinden, vriendinnetjes van turnen etc.
Dit waren mijn 5 tips! Hopelijk heb je er wat aan en helpt het je om de volgende wedstrijd ontspannen te turnen!
xx Froukk