Gymnastics

Waarom ik graag op muziek werk tijdens de training!

Elke trainer is anders, de een wil ultieme stilte in de training. De ander heeft de radio aan en zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur. De mijne is vooral met muziek werken, toch krijg ik vaak van nieuwe of andere train(st)ers de vraag waarom ik dat zo doe.  En om het nu een keer uit te leggen, vond ik het tijd om er een artikeltje aan te wenden! Dus als je nieuwsgierig bent, lees dan vooral verder!


Vandaag vertel ik vooral waarmee ik liedjes en muziekjes gebruik. Want ik heb het niet alleen aan als “achtergrond – muziek”. Het begint al bij de warming-up, Hardlopen niet zo zeer op een muziekje. Maar het rekken en strekken wel! Dit word door mijzelf helemaal op de tel gemaakt. En zo kunnen we al gauw in 2 muziek nummer alle spiergroepen rekken! Het is super praktisch voor de tijdsplanning in een training!

En verder in de training gebruik ik muziek als volgt;

Naast dat je een warming-up dansje kunt maken, kun je nog veel meer dingen met muziek doen. Zo kun je een balk schema op een liedje maken, Het is dan geen inlopen meer, maar je doet basis vormen/houdingen op een leuke orginele manier, die kinderen vaak erg leuk vinden! Met name de wat jongere kinderen! 🙂 (zeker als je een hip muziekje gebruikt!)

Ook kun je met kracht en conditie training er gebruik van maken! Zo kun je een interval training van 30 seconde rennen en 30 seconden kracht best met een standaard hardloop liedje doen en dan een wisselende liedjes voor de kracht!Balk programma op muziek!

Waar moet je om denken bij het werken met muziek?

Het ritme! In een ochtend training wil ik vaak wel beginnen met relaxte playlist. Maar verder is het wijs om energieke en up-beat liedjes te gebruiken! De sporters gaan op basis van de liedjes harder/zachter trainen. Als je langzame balad aanzet kan het dus best zijn dat ze allemaal wat lui worden en minder doen!

Werk jij met muziek in de zaal? Wat doe je allemaal op muziek en wat draai je dan?
Laat het weten in de reacties!
xx Froukk

4 reacties

 • Manon

  Hallo Froukje,
  Wat leuk dat ik deze blog heb ontdekt! Ik geef sinds 2 jaar acrogym les en wil nog graag veel leren van andere trainers 🙂
  Ik heb aan het begin van de training 4 liedjes, warming-up, kracht, lenigheid en dans. Dit bevalt mij en de sporters erg goed 🙂 Zou je op je YouTube kanaal een filmpje kunnen zetten hoe jou training met muziek er uit ziet? Misschien kan ik er nog iets van leren.

  • Froukje

   Hoi Manon!

   Dat wil ik zeker gaan delen, Komt allemaal komend seizoen! Dus don’t worry 🙂 Leuk dat je mijn blog leest! Mocht je nog andere dingen willen lezen, geef het aan 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.