Gymnastics

Vrouwen vs Mannen in de sport en waarom dit bullshit is!

Je hoorde het afgelopen weekend. Tom Dumoulin heeft de Ronde van Italië gewonnen. Super tof en gaaf allemaal. Maar het zorgde ook voor een flinke discussie! Het AD schreef namelijk een artikel met de titel: ” Dumoulin wint als eerste Nederlander ooit Giro d’Italia” Iets waar menig sport mens het niet mee eens is! Hoewel Dumoulin de eerste mannelijke Nederlander is, was de eerste Nederlandse toch echt Marianne Vos. En eigenlijk is het een grote bullshit dat de vrouwen vs de mannen altijd uit elkaar worden getrokken. Waarom ik dat vind? Lees vooral verder!

Bullshit

Want zeg nu zelf, op het moment dat een Nederlandse sporter in het buitenland een belangrijke (of onbelangrijke) wedstrijd heeft. Dan komt deze sporter voor ons land uit. Ons Nederland, waar je kleding van draagt en waar je aan gelinkt word als sporter. Toch is er altijd dat onderscheid. Marianne Vos is de eerste Nederlandse en er zou geen verschil moeten zijn om het feit dat ze een vrouw is en Tom een man.

Ik vind het dan ook ver weg absurt dat er in deze tijden nog verschil gemaakt word. Sporters zijn een, man of vrouw moet niet uitmaken. De historie is zeker geschreven door Tom. Begrijp me niet verkeerd. Maar dan had er in de titel moeten staan: “Dumoulin wint als eerste Nederlandse man ooit Giro d’Italia!”.
In dit geval worden “wij” als vrouwen enorm weggecijferd en ja dan komt de feminist in mijn naar boven. Dat verdienen wij niet!

Presteren

Vrouwen kunnen net zo goed als mannen presteren. Het is alleen verschillend qua sport. Zo heb je bij turnen een verschil in het aantal en de soort toestellen. Mannen turnen op 6 toestellen: Ringen, Sprong, Brug gelijk, Rekstok, Vloer en Voltige. De vrouwen daar in tegen turnen op 4 toestellen: Sprong, Brug ongelijk, Balk en vloer!

Ik vind dat het niet moet uit maken wel tak van sport een man of vrouw doet. Als er een bijzondere prestatie word gedaan is dat noemenswaardig. Maar op het moment dat een vrouw en man het zelfde toernooi doen en alleen in een andere klasse zitten (ivm geslacht). Dan is de prestatie van het toernooi de winnende factor per klasse.

In het geval van het intro: Marianne Vos heeft als eerste Nederlandse en als eerste vrouw de Giro d’Italia gewonnen en Tom Dumoulin heeft hem als eerste Nederlandse man gewonnen!

Wat vind jij? Moet hier eerlijker over geschreven en gepraat worden?
xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.