Coaching

Vloeroefeningen, laten maken door turnster, choreograaf of jij als trainer?

Goedemorgen allemaal, vandaag schrijf ik een artikeltje wat gaat over vloeroefeningen. En dan niet van welke ik het mooist vind of het minst mooie (dat is overigens nog niet eens zo’n gek idee). Maar over wie de oefening maakt. Ik heb een sterke mening hier in en ben enorm nieuwsgierig naar wat jij hier als sporter/coach of ander persoon van vind!

Zodra een turnster in de keuze oefenstof komt (jeugd 2). Dan ben je op de leeftijd dat je op de vloer een eigen oefening krijgt. Dit betekend dat je eigen muziek hebt, eigen dans en eigen elementen!
Nu verschilt het per club/train(st)er hoe hier mee om gegaan word.. Vaak mag een turnster zelf opzoek naar een leuk muziekje, schrijf je samen de elementen op die er in moeten.
En dan komt het stuk waar vaak een dubio over is.

Wie maakt de oefening?

Top turnsters zoals een Sanne Wevers, Celine van Gerner en Eythora Thorsdottir hebben allemaal een choreograaf die voor hun de oefening maakt. Een groot voordeel van dit is dat je als train(st)er en turnster er niet over in te zitten dat dat goed komt. Het word per slot van rekening voor je gedaan! Helaas hebben de meeste clubs geen mogelijkheid tot een choreografe om verschillende redenen (vaak blijkt dit wel ivm de financiën te gaan)

Als het niet mogelijk is om een choreograaf aan het werk te zetten dan zijn er nog maar 2 opties!
Of de turnster moet het zelf doen of de train(st)er.

Nu begrijp ik best dat de train(st)er niet altijd een goede optie is. Voor een choreo moet je wel een beetje kunnen dansen en gevoel voor muziek hebben, iets wat niet altijd is weggelegd voor iedereen.
Wel vind ik dat het wel de taak is van een trainster om een oefening mooi neer te zetten. Iedereen weet wanneer iets er mooi uit ziet, dans skills of niet.

Mocht je beschikken over een beetje dans ervaring en muziek gevoel dan adviseer ik je om als trainster de oefeningen aan te leren. Ik ga altijd met 2 turnsters een uurtje de sporthal in ik maak dan 2 oefeningen tegelijk. Turnster A is aan het oefenen en turnster B krijgt er een stukje bij.
Ook hierin snap ik dat dat lastig is. Je kunt natuurlijk ook gewoon apart met een turnster hier mee bezig of in de les hier mee bezig.

En die turnster dan?

Sommige turnsters hebben een prachtig gevoel voor muziek en beweging, die zouden in het samen met jou als train(st)er kunnen maken. Dit soort meiden zeg ik altijd van hier heb je een beginhouding, probeer maar een begin te maken, als je er niet uit komt kun je altijd vragen en dan kijken we samen verder! Je merkt dat die meiden dat toch erg leuk vinden! 🙂

Maar je hebt ook turnsters met nul ritme of muziek gevoel. Je hoeft ze dit niet kenbaar te maken, maar ik vind het soms wel jammer dat dat soort turnsters een beetje aan hun lot overgelaten worden. Als train(st)er moet je er toch voor zorgen dat of jij helpt of dat een van je turnsters met de feeling haar gaat helpen. Een zelfverzekerde turnster op de vloer word gecreëerd door de oefening om haar heen!

Wat ik deed?

Vroeger maakte ik altijd zelf mijn oefeningen op de vloer. Ik vond dat zo intens leuk dat mijn trainster alleen even checkte of hij klopte qua eisen. Bij mijn turnsters maak ik in principe de oefening. Een enkeling gaat met haar eigen creatie aan de haal, maar dan doen we dat altijd wel samen. Ik vind niet dat een turnster de druk op haar schouders moet hebben van de oefening en daarom probeer ik daarin zo veel mogelijk voor haar te doen!

Maak jij je oefening zelf? Of doet de train(st)er dat? Laat me weten wie het doet en wat je daar van vind!

xx Froukk

2 reacties

  • Mardy

    Ik ben op mijn zestiende pas bij de bond gekomen en moest van een voorgeschreven lange mat oefening zonder dans naar een zelfbedachte vloer oefening met dans. Mijn eerste vloeroefening heb ik toen samen met mijn trainster gemaakt, zij stimuleerde mij wel veel zelf te bedenken. Zelf ben ik niet de elegantste danser dus werden het snel strakke bewegingen. Het jaar daarop heb ik alles zelf bedacht in mijn strakke soms wat houterige stijl. Daarna kwam een vriendin van mij bij mij trainen. Zij is van nature heel elegant en heeft al haar vloeroefeningen overgenomen van bekende turnsters. Hierdoor ben ik ook op YouTube gaan zoeken naar dansstukjes die ik heel erg mooi vind en deze na gaan doen.
    Altijd heb ik mijn eigen gemaakte muziek gebruikt. Ik stuurde een leuke nummer naar mijn vriend en hij kreeg de opdracht er een vloermuziekje van te maken. Vaak zat ik er naast met commentaar waar ik een rustig stukje wilde en waar het meer up tempo moest en hoelang om mijn series te doen. hierdoor werd de choreografie maken ook al stukken makkelijker. Tegenwoordig haal ik alles van YouTube en geef er mijn eigen draai aan om het niet onhandig te laten lijken. Al mijn muziek en choreo zet ik dan ook op YouTube om anderen te helpen.
    Eigenlijk wil ik ooit nog een filmpje maken met losse pasjes, tips en tricks om een eigen oefening in elkaar te zetten, maar hier ben ik nog niet aan toe gekomen. Dus als iemand wil helpen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.