Gymnastics

Verliezen, hoe ga je daar mee om?

Je zag het afgelopen weekend met Feyenoord. Maar eigenlijk gebeurt het in elke sport dat sporters, teams, train(st)ers en supporters verliezen. En dat is natuurlijk nooit leuk! Maar hoe ga je nu om met verliezen? Hoe verwerk je de teleurstelling en vooral Hoe ga je weer verder? Vandaag geef ik antwoorden!

Hoe ga je met teleurstelling en verliezen om?

Het verliezen is vaak een teleurstelling, je kon de doelen die je maakte niet waar maken. Je baalt van je eigen prestatie en vind meestal iedereen stom. In deze situaties kun je een kind vaak het beste even “met rust laten”.
Kinderen leggen zonder het soms uit te spreken de lat zo intens hoog dat het voor dat ze verloren al niet realistisch is. Het is dan ook een goede leerschool voor de kinderen dat ze er achter komen dat hun eigen doel niet lukte.

Het met rust laten hoeft niet voor dagen. Een half uurtje is voldoende en soms meer dan genoeg!
Na dat je het kind met rust gelaten hebt, ga je met haar (of hem) praten. Dit hoeft niet te bedoelen dat je er extreem in gaat en gelijk het onderste van de kan wilt weten.
Nee, juist in tegendeel! Je begint over iets wat heel goed ging. Positieve benadering is erg belangrijk voor een kind die met teleurstelling te maken heeft.

Bouw dit gesprek langzaam op, ook als alle positieve momenten op zijn van de wedstrijd/training. Het is de kunst om de negatieve situaties om te kunnen zetten naar leerpunten en dus positieve situaties!
Iets wat tijd, rust en inleving vergt. Maar als het je dan in een keer lukt! Dan krijg je langzamerhand weer een blij kind er voor terug!

En hoe ga je nu verder?

Als je kind eenmaal weer blij is, dan is het tijd om verder te kijken! Want zeg nu zelf, je wilt niet weer een kind wat verdrietig is! Er komt dan een moment dat je samen kunt kijken hoe het anders kan. Sommige “foutjes” zijn trainbaar en sommige “foutjes” zijn niet erg om ze te hebben. In dat laatste geval leer je vooral je kind zijn of haar imperfecties accepteren! Een les die voor een kind meer dan goud waard is, aangezien een kind daar altijd iets aan zal hebben! Door samen met je kind een aangepast pad te bewandelen naar zijn of haar doel is de kans groot dat het de volgende keer wel slaagt! En dat zou betekenen dat een kind zijn of haar teleurstelling heeft overwonnen!

Wat doe jij als je iets hebt verloren?

xx Froukk

Eén reactie

  • Falco Renierkens

    Hey Frouk! Ik vind dat je een mooie omgang met de kids beschrijft. Het klinkt in elk geval als de manier waar ze uiteindelijk het snelst weer positief aan de bak kunnen.

    En verliezen is lastig om te leren. Met m’n 25 jaar heb ik het ook nog niet onder de knie. Maar iedere tegenslag, klein of groot, leert je weer wat nieuws. Wat moet anders de volgende keer, wat moet meer, wat moet minder. Uiteindelijk komt iedereen er wel, maar goede begeleiding zoals jij die geeft is goud waard!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.