Gymnastics

Turnster struggle – Een turnbroekje op de wedstrijden.

Op wedstrijden zie je altijd turnsters lopen zonder turnbroekje. vaak met het in-turnen hebben turnsters nog wel een broekje aan. Maar de oefeningen moeten zonder broekje, anders krijgen ze aftrek. Vandaag wijd ik er een artikel aan over waarom ik vind dat de turnbond wel een nuance mag brengen in de wedstrijdregels! Wat vind jij? turnsters met of zonder broekje op de wedstrijden? Wat ik vind? Lees gauw verder!

Wat zijn nu de regels?

Op dit moment zijn de regels binnen de bond dat een turnster niet een wedstrijd oefening mag doen met een turnbroekje. Met in-turnen mag het wel. maar verder eigenlijk niet. Met hoge uitzondering kan het een keer voorkomen dat een turnster wel met een turnbroekje haar wedstrijd mag doen. Vaak in deze gevallen moet het speciaal aangevraagd worden en met goede reden (de menstruatie bijvoorbeeld).

Eigenlijk is het heel raar dat je als sporter toestemming hier voor moet vragen. De reden is vaak erg persoonlijk en niet iedereen wil hier over praten. Onzekerheid hoort hier zeker bij en dat is iets wat mij zorgen baart.

Puberteit

De Puberteit begint bij meisjes ongeveer tussen de 10 en 15 jaar en bij jongens is dat 1 tot 2 jaar later. Dit is een ingewikkelde periode waarin zorgen, angsten en twijfels veel voorkomen. In de pubertijd gebeurt er ontzettend veel. Je hebt allemaal dingen die veranderen zoals: De lichamelijke ontwikkeling (groeispurt, lichaamsbeharing, puistjes, stemverandering). De sociaal emotionele (gevoelens voor anderen, identiteitsontwikkeling) en seksuele ontwikkeling (menstruatie, groei geslachtsorganen). Deze veranderingen zijn vaak op verschillende momenten in de pubertijd aanwezig, maar weinig tegelijk! Jongens/meisjes zien er dan wel volwassen uit, maar zijn dat bijvoorbeeld nog niet in hun gedrag en manier van denken.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is wel een dingetje in de pubertijd. En binnen het turnen kan een turnpakje wel eens de tegenwerker zijn van het zelfvertrouwen van een puber. In de pubertijd is het niet gek dat een puber slank, sterk en mooi wil zijn, in deze periode is het dus al extra lastig dat je lichaam aan het veranderen is. Je “voldoet” niet meer aan het ideaalbeeld en hierdoor kun je gaan twijfelen over jezelf. Een turnpakje verhult natuurlijk enorm weinig. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant bij je billen is al gauw het meest onzekere deel als je een turnpakje draagt. Een rampscenario is bijvoorbeeld dat je turnpakje in tussen je billen kruipt..

Turnbroekje keuze?

Het niet toestaan van het turnbroekje is denk ik erg oldskool. Ik begrijp goed dat in de hoogste divisie’s “verplicht” moet zijn, deze turnsters zitten dicht bij het internationale niveau en zijn over het algemeen “professioneler” bezig met turnen. Op de lagere niveau´s vind ik dat de keuze bij de sporter zelf moet zijn. Het geeft ze een stuk zekerheid wat ze in bepaalde lastige periodes juist de boost kan zijn die ze nodig zijn!

Henriët van der Weg, Veilig sportklimaat coördinator en Vertrouwenscontactpersoon van de KNGU geeft ook haar mening hierover: Als KNGU zouden we er goed aan doen om in het nationale wedstrijdcircuit een maatregel te nemen voor de dames- en herensporters, waarbij er geen aftrek volgt voor het dragen van een turnbroekje bij de dames en het dragen van een nauw aansluitend boxershort bij de heren.
De keuze moet komen te liggen bij de sporter!
Dit neemt veel onzekerheid weg bij de turn(st)ers met een mooie kans op een positieve ontwikkeling van het zelfbeeld / zelfvertrouwen omdat ze zich ongeremd kunnen tonen.

Nu ben ik nieuwsgierig? Doe jij liever een wedstrijd met of zonder broekje en waarom? (laat het weten in de reacties!)

xx Froukk

28 reacties

 • Linda

  Ik ben het eigenlijk geheel met je eens. Zonder broekje staat een stuk professioneler! Zelf zou ik ok deze reden ook alleen zonder broekje wedstrijden draaien. Maar voor recreatief niveau en de kleine dametjes zie ik er geen reden voor waarom zij niet in een broekje zouden mogen. Het is ook niet zo dat het een belemmering voor de jury vormt ondat ze de lijnen niet meer goed kunnen zien dus wat dat betreft zou het eigenlijk geen probleem mogen zijn.

 • Els

  Zie:
  http://www.kngu.nl/uploads/turnen_dames/Documenten/Informatie/Reglementen/NTS_2013_Reglement_Keuze_aug14.pdf

  Het reglement schrijft voor:
  2.3.2 Wedstrijdtenue
  a) Zij moet een correct, sportief niet doorschijnend wedstrijdpakje of unitard (eendelig pakje met pijpen van heupen tot enkels), van een elegant ontwerp dragen. Zij mag complete beenbedekking dragen in dezelfde kleur als van het pakje, onder of over het pakje.

  Als een turnster zich dus veiliger voelt met broekje aan, mag dat gewoon. Moet alleen wel een broekje zijn met pijpjes tot aan de enkels.

  • Froukje

   Beste els,

   Dat klopt wat er in de het reglement staat. Alleen mag het niet een apart kort broekje zijn. Het moet dus een turnpakje met pijpjes zijn of inderdaad een broekje met pijpjes tot aan de enkels. Beide zijn opties waar naar mijn mening niet echt “charmante” en bevordelijke opties..
   Het korte turnbroekje ontbreekt in dit geval nog!

   x

 • Chantal

  Achter de schermen wordt momenteel aan dit onderwerp gewerkt… Dus we zullen zien of volgend seizoen de mogelijkheid gaat ontstaan om n broekje aan te houden (bij de keuze oefenstof?)…

 • Michele

  Bij team Gymnastics draag je een dikkere panty onder je turn pakje of een pakje tot aan de enkels. Dit scheelde.zo zo zo veel voor mij. Veel prettiger en ontspannender turnen. Ook vind ik het niet goed als een turnster bijvoorbeeld een spreidhoeksteun doet. Er kunnen foto’s van gemaakt worden en het is niet veel bedekken. Voor veiligheid/privacy van een turnster vind ik dat een broekje verplicht zou moeten zijn op nationaal en internationaal niveau. Dit zou er ook voor zorgen dat meer landen turnen zullen respecteren.

  • Froukje

   Team Gymnastics? Dat klinkt leuk! Waar doe je dat?
   En inderdaad door bepaalde houdingen en fotografen in combi is het niet altijd een “charmant” shot. Dit kan je zeker als turnster oncomfortabel laten voelen.. Des te meer reden om het in te stellen!

 • Inger

  Een broekje is in veel gevallen charmanter om te dragen dan zonder. Zeker voor meiden boven de tien vind ik het echt onzin dat dit niet mag. In bepaalde poses vind ik het gewoon gênant als er géén broekje gedragen wordt.

 • Mirjam

  Als moeder van een 13 jarige turnster en jurylid Dames vind ik het niet meer van deze tijd om enkel een turnpakje toe te staan. Om ongemakkelijkheid te voorkomen bij bepaalde elementen en zeker om te voorkomen dat hier ( ongewenst) beeldmateriaal van wordt gemaakt zou ik pleiten voor een keuze hierin. Dit voor alle niveaus zowel nationaal als internationaal.

 • Anna

  als moeder van een hele vroege puber, heb ik me vaak afgevraagd hoe ze een wedstrijd moest gaan turnen als ze net menstrueert. Juist als jong meisje (10 was ze) wil je dan liever een broekje dragen. Dan loop je ook geen risico dat er ondergoed zichtbaar is.

 • Chantal

  Ik vind dat je de keuze moet laten aan de turnster. In sommige gevallen is het gewoon ontzettend ongemakkelijk om alleen een turnpakje te dragen. Denk aan een hoge spreidhoeksteun op balk, dit is een makkelijk element als je hem eenmaal onder de knie hebt maar ontzettend gênant om op wedstrijd te turnen. Ik zou heeel graag mijn wedstrijden willen turnen mét broekje!

 • Marinka's turnpakjes en leotards

  Ik maak turnkleding op bestelling en heb n vereniging als klant waar ze verplicht n broekje aan moeten. Ook tijdens hun wedstrijden.

 • Femke Dekkers

  Turnen met broekje geeft veel meer zekerheid voor turnsters vanaf 11/12 jaar…ik heb het zelf ervaren en nu als trainster weer, dus gooi het ouderwetse imago maar meteen overboord! Femke,46 jaar.

 • An

  Bij ons zijn er nu al turnsters die gewoon een broekje dragen met de wedstrijden hoor. De aftrek is minimaal en wordt vaak niet eens gegeven. Voor de hogere niveaus(dan denk ik aan 2e div en hoger) zou ik zonder broekje mooier vinden. Maar onze pakjes zijn niet hoog opgesneden.

  Wat de foto’s betreft. Volgens mij is het zinvoller om fotograferen te verbieden en alleen door profs te laten doen. Met hun kan je dan afspraken maken over wat wel en niet.

  Beetje omgekeerde wereld om broekjes te gaan dragen voor de mensen die niet op een normale manier naar de turnsters kijken…

 • Miranda

  Ik ben voor keuze vrijheid. Ik heb 2 turndochters en zit dus regelmatig bij wedstrijden te kijken. Eerder genoemde reacties/situaties herken ik dan ook. Als de kleding het zelfvertrouwen niet ondermijnt gaat het toestel vast beter :-).

 • Annette

  Mee eens. Het zou zeker om privacy redenen een vrije keus moeten zijn. Om aftrek te voorkomen moet de reden bij de wedstrijdtafel worden gemeld. Mijn dochter vond dit laatst erg ongemakkelijk en het geeft toch een hoop onzekerheid op zo’n moment..

 • Anja

  Ik zeg laat die meiden een broekje dragen.
  Zeker de grotere vanaf jaar of 10 11dan begint de pubertijd en gaan de meiden erg veranderen. Ook als ze menstrueren geeft dit meer zelfvertrouwen.
  En sommige elementen zijn zo dat ik soms denk oei dat is wel heel erg in….. Gezien deze tijd gewoon broekje invoeren wel in leuke bijpassende kleur c ad ’n pakje dan is het gewoon zeer netjes

 • Esther

  Ik als turnsters zou graag een broekje willen dragen tijdens wedstrijden omdat als je ongesteld bent of een andere reden hebt het niet fijn is om zonder broekje te turnen

 • riechelle

  hoi!
  gister had ik een wedstrijd in uithuizen.
  wat ik hier zag gebeuren is dat veel meiden gewoon hun broekje aan hielden.
  later hoorde ik dat het tot en met senior D dus divisie 4 nog mag.
  maar hoger dan de 4e divisie mag het dus weer niet.
  ik weet dus niet of dit klopt maar dit is wat ik zag en hoorde.
  zelf maakt het mij niet zoveel uit.
  ik vind zonder broekje mooier staan.
  tijdens het opwarmen en inturnen heb ik meestal wel een broekje aan.

 • mylie

  als je op google opzoekt “kngu wedstrijd turnbroek je krijg je deze link

  https://wedstrijdzaken.kngu.nl/uploads/documents/Wedstrijdzaken/Turnen-dames/Wedstrijdzaken/Reglementen/Aanvulling-TR-turnbroekjes-kopie.pdf

  daar instaat dat je wel een turnbroekje aan mag als de wedstrijd valt onder de dtc / ltc

  je turnbroekje mag van alle lengtes zijn maar moet wel aan twee dingen voeldoen

  1. er moet tenminste 1 kleur van het broekj terug in het pakje te vinden zijn
  2. of het broekje is geheel zwart

  dit zijn de wedstrijden die vallen onder de dtc of ltc

  districts-, provinciale, regionale- en rayonwedstrijden

  als jij denkt dat de jury toch aftrekt dan moet je naar een persoon gaan die van de kngu is en het vertellen. als ze dat vervelend gaat doen dan laat je deze twee linken zien waar het in staat

  1. hier staat dat je wel een turnbroekje aan mag
  https://wedstrijdzaken.kngu.nl/uploads/documents/Wedstrijdzaken/Turnen-dames/Wedstrijdzaken/Reglementen/Aanvulling-TR-turnbroekjes-kopie.pdf

  2. hier staan de nemen van de wedstrijden die onder de ltc of dtc vallen
  https://wedstrijdzaken.kngu.nl/uploads/documents/Technisch-reglement-turnen.pdf

  al vast succes meiden

 • M.

  Waarom zijn de turnpakjes van de meisjes/dames zo hoog uitgesneden? Ik kan nergens daar uitleg over vinden? Dit geld ook voor meisjes/dames badkleding op top sport niveau..

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.