Gymnastics

Turnschoentjes in de zaal? Liever niet!

Je kent het wel turnsters/acrogymmers of andere sporters die turnschoentjes dragen.  Vaak zijn het schoentjes met een gladde onderkant. Een enkeling heeft schoentjes met een antisliplaagje maar het blijven schoentjes. De titel verklapt al veel, ik heb liever geen schoentjes in de zaal. Vandaag leg ik je uit waarom ik dat vind!

Mijn redenen:

Ik heb meerdere redenen waarom ik ze het liefst niet in de sporthal heb. Een van die redenen is dat ik de schoentjes gewoon niet mooi vind. Het ziet er niet natuurlijk uit en dat is eigenlijk wel iets waarvan ik vind dat turnen en acro dat moet uitstralen. Turnschoentjes zien er best wel oud bollig uit en ik vind dat niet passen bij de hedendaagse tijd.

Daarnaast vind ik turnschoentjes afbreuk doen aan de ontwikkeling van een kind. Dit is niet wetenschappelijk bewezen of iets dergelijks, ik ga hier puur af op mijn eigen bevindingen!
Op blote voeten kan een turnster/gymkindje gemakkelijker en beter voelen. Je voeten hebben veel te voortduren en het is fijn als ze je dan optimaal kunt gebruiken.

Een turnster op de balk heeft haar tenen en gevoel in haar voet goed nodig, ze leert zichzelf te corrigeren door middel van haar voeten. Dit geld ook voor de brug, met een zolendraai is het fijn als een turnster de brug kan voelen en goed kan corrigeren daar waar nodig is.

Medische basis

Wel kan het voorkomen dat je een ernstige blessure aan je enkels/benen hebt. Waardoor je schoentjes moet gaan dragen of al draagt! Ik zal er dan ook absoluut niet moeilijk over doen als dat de reden is om turnschoentjes te dragen! David Müskens is gespecialiseerd in medische turnschoentjes ter voorkomen of verlichting van blessures!
Ik hoor alleen maar goede verhalen over hem en hij heeft al vele turn(st)ers kunnen helpen!

Mocht je twijfelen of je aangepaste schoentjes nodig bent, Klik dan even op de link hier! Bij David kun je een gratis screening krijgen om te kijken of het nodig is! 🙂

Dus bij mij vindt je geen turnschoentjes in de zaal?

Oh die schoentjes zul je wel degelijk tegen komen. Vooral in de “lagere” niveau lessen. Ik zal ze nooit verbieden deze schoentjes. Het is iedereens eigen keuze, maar als er ouders zijn die advies vragen dan zal ik heel eerlijk antwoord geven en mijn mening delen. Je zult dus niet vaak sporters met turnschoentjes in de zaal zien. Behalve als ze echt heel jong zijn of een recreatieve les doen. 😉 Bij mijn wedstrijdgroepen dragen ze de turnschoentjes niet!

Hoe zit dit bij jou? Draag jij turnschoentjes of niet? Vertel mij waarom je ze wel of niet draagt!

xx Froukk

7 reacties

 • Tessa

  Mooi of niet mooi, daar zou ik me niet te veel van aantrekken. Hygiene is voor de meeste ouders een belangrijk punt. Zéker op de lagere niveaus. Daarbij zijn bij schoolgym schoentjes juist verplicht. Maar dat vind ik niet zo spannend. Mijn punt:
  Ik begrijp niet dat je schrijft over de ontwikkeling van voeten en over het voorkomen van blessures en dat je er dan zo’n foto bij durft te plaatsen. Als íets slecht is voor de ontwikkeling én garant staat voor schade aan kindervoeten, dan is het deze dubbelgevouwen tenen houding wel. Als trainster zou je meisjes die Eythora willen imiteren moeten vertellen hoe schadelijk dit voor hun groeiende voeten kan zijn.

  • Froukje

   Beste tessa,

   Aller eerst, is dit niet een foto van mijn turnster. Dit is een foto van iets wat ik heel vaak zie in de sporthallen, of ik het nu goed of fout keur.
   En omdat het artikel over voeten gaat heb ik de foto bij het artikel gezet. Niet om mensen dit te laten zien zodat ze het kunnen imiteren, daar gaat het hele artikel namelijk niet over. Het gaat over wel of geen schoentjes en toevallig heb ik deze foto geplaatst omdat het zonder schoentjes is.

   Ik snap zeker dat dit garant kan staan voor schade, Ik vind het een goed plan om een artikel te schrijven over oefeningen die slecht zijn voor de ontwikkeling. Maar in dit artikel is dat niet van toepassing.

   Bedankt voor je berichtje! Mocht je willen helpen met dat artikel over “foute” oefeningen dan mag je me mailen! 🙂
   xx

   • Froukje

    Beste anoniem,

    Ik snap je reactie, maar denk dat tessa het niet zo bedoelde 😉 Maak je niet druk ze zorgt er alleen maar voor dat ik meerdere artikelen kan schrijven 🙂
    x

 • Lieke Hondelink

  Hee Frouk, ik ben het met je mening eens dat het niet bevordelijk is voor het gevoel maar daar kan je aan wennen. Ik turn al vanaf instap tot senior zonder turnschoentjes en moest dit jaar ivm scheenbeen klachten schoentjes gaan dragen. Dit vond ik eerst super erg maar ik ben er inmiddels aan gewend. Ik gebruik ze alleen bij vloer en sprong dus dan valt het nog mee. Verder gebruik ik ze bijvoorbeeld op wedstrijden alleen met inturnen maar de oefening zelf doe ik zonder omdat ik toch meer kan voelen zonder schoentjes.

  Groetjes Lieke (senior 2e divisie)

  • Froukje

   Hey lieke! Wat fijn dat je er toch aan kunt wennen! Gelukkig helpen je schoentjes jouw! Dat maakt mij weer blij 🙂 succes met turnen! Xx

 • riechelle

  hoi! ik snap wat je bedoelt. ik heb ook nooit met schoentjes geturnd.
  helaas heb ik erg veel scheenbeen klachten gekregen en heb ik eerst schoentjes van iwa geprobeerd.
  dit vond ik echt niet fijn omdat ik inderdaad de balk niet goed voelde. dus die schoentjes liggen weer in de kast.
  wel gebruik ik nu tijdens het inturnen en trainen cheetah “enkel bandages” dit werkt veel beter.
  maar ook dit gebruik ik alleen op sprong en vloer omdat ik er niet aan kan wennen dat ik mijn hak niet voel op de balk.
  wel is het veel fijner omdat je tenen vrij zijn, dit kan dus voor andere turnsters een aanrader zijn ipv echte schoentjes!
  verder ben ik het helemaal met je eens!

  groetjes Riechelle ( 2e jaar senior 4e divisie)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.