Gymnastics

Turnen ~ Turnsters die vertrekken

CSC_0489Als turn juf raak je op de een of andere manier gehecht aan je sporters. Jong of oud maakt hierin weinig uit.
Doordat je zoveel uren samen in de zaal bent heb je een bepaalde band gecreëerd. Als een turnster er dan voor kiest om te vertrekken. Dan hakt dat er toch een beetje in. Ben je benieuwd naar mijn ervaring en tips?

Lees dan gauw verder!

BAM

Zo, shit he.. dit kwam aan. Dat is het eerste wat ik dacht toen jij ging stoppen. Ook is dit het eerste wat ik eigenlijk denk wanneer elke andere turnster gaat stoppen. In het begin toen ik bij deze club was vond ik het erg lastig als er meiden waren die stopten. Ik was er per slot van rekening nog maar erg kort. Dan dacht ik al gauw dat ik de reden was tot vertrek.
Inmiddels heb ik wel geleerd dat je niet iedereen tevreden kan en moet houden. Jij hebt een bepaalde manier van lesgeven en dit kun je per kind/puber niet anders gaan doen. Hoewel dit kan resulteren in dat je soms meiden kwijt raakt, is bij jezelf blijven vaak het beste.

Maar oké.

Je gaat dus stoppen. DSC_1826 (3)Dit heb je mij net verteld. Iets wat ik enorm jammer vind. De reden die je geeft kunnen verschillend zijn. Soms omdat je mij niet leuk vind. Soms omdat je klaar met turnen bent en soms omdat je blessures heftiger zijn en je dus niet meer mag/kan turnen.

Die eerste reden

Is een reden waarbij ik het super snel naast me laat vallen. Jij vind mij niet leuk? oké prima. Dan is het beter dat je gaat. Dat klinkt misschien hard, maar ik heb liever turnsters in de zaal die mij leuk vinden en vertrouwen dan anders om. Hoe laat je dat van je afglijden? Door de reden te accepteren maar er weinig waarde aan te hechten.

De tweede reden

Was dat je klaar met turnen bent. Dit vind ik een lastige, zeker omdat ik altijd enorm mijn best doe om iedereen te motiveren en zelf altijd een bom van motivatie was. Daardoor zal ik met deze reden het vertrek minder snel los kunnen laten. Ik ga dan toch sneller opzoek naar redenen. Terwijl het gewoon echt gebeurt dat ze er klaar mee zijn.
Om jezelf hierin tegemoet te komen, helpt het dat je jezelf realiseert dat jij soms ook klaar met dingen bent. Hoe klein die dingen ook zijn. Ik lust bijvoorbeeld geen gebakken ei meer op brood omdat ik dat vaak mee kreeg naar school. Daar was ik spontaan helemaal klaar mee.. Ik heb het nooit erg gevonden. Dus als een turnster daar voor kiest. Hoe jammer het ook is! Je zult het moeten accepteren en bij je neer moeten leggen.

De laatste reden om te vertrekken

Dat is een reden die enorm lastig is. Je lichaam heeft door middel van blessures de keuze gemaakt.
DSC_0555Je lijf kan niet langer meer mee in het turnen en als je zo door gaat riskeer je om er op latere leeftijd er nog steeds last van te hebben. Deze vorm van vertrekken heb ik het altijd best lastig mee. Ik denk dat het ook komt omdat het voor mij ook zo geëindigd is. Je lichaam is in conflict met je hoofd. Je hoofd is er vaak nog niet klaar mee. Ook hebben turnsters het hier zelf ook enorm moeilijk mee. Ze kunnen er niet voor kiezen om door te gaan. Dit soort vertrek momenten zijn moeilijk maar in bijna alle gevallen is het wel de betere keuze.
Je kunt hierin je turnster steunen. Jezelf afrekenen is niet nodig, vaak zijn dit soort ongelukkige blessures door kleine dingen gekomen.

Ik ga je missen

Nu is het moment daar. Je verteld je trainingsgroep dat je gaat stoppen en waarom. Soms vloeien er tranen. Soms ook niet. Dat iedereen het jammer vind is wel duidelijk. Soms neem je een cadeautje mee als afscheid. soms ook niet.
Welke reden je het ook hebt gegeven om te gaan vertrekken.
Het ga je goed.

Ik ga je missen!

xoxo Frouk

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.