Gymnastics

Turnen met een beperking – Hoe werkt dit?

Turnen is er voor iedereen, zo ook voor sporters met een beperking. Toch komt daar iets meer bij kijken dan we oorspronkelijk denken. Hoe werkt dit in Nederland? Is hier speciale oefenstof voor, of niet?

De meeste van jullie kennen het filmpje wel, van het meisje uit amerika met 1 been. (mocht je deze niet kennen, dan deel ik hier het filmpje:)

G-Gym

De KNGU bied G-Gym aan! Super leuk, want G-gym is speciaal voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Eigenlijk verschilt G-gym en “normale” gym niet van elkaar, toch is de begeleiding wel heel anders. Bij G-gym traint iedereen in zijn of haar eigen tempo en niveau. Vanuit een basis van plezier en zelfvertrouwen wordt gewerkt aan het verbeteren van de motoriek en het uitbreiden van de bewegingen! De sleutel tot succes is om iedereen met of zonder beperking voldoende uitdaging te geven. Voor G-gym hebben ze daarom zowel regionaal als landelijk de Special Olympics! Heel leuk, vol enthousiasme en mooie dagen zijn dit!

Hoe doe je dit in je trainingen?

turnen met een beperking
afbeelding afkomstig van pixabay

Ik heb zelf al wel eens jonge meisjes gehad die lichamelijk of verstandelijk beperkt waren. En hoewel de ene beperking natuurlijk niet te vergelijken is, kan ik je wel wat tips geven. Voor dat ik je de tips geef, mijn ervaring is vooral gekomen door, een meisje met een heup afwijking, een meisje met maar 10% zicht. Ik vond deze dames geweldige sporters, ze werkten altijd heel hard maar hadden soms qua benadering een wat andere aanpak nodig! De truc is vooral om je eerst te verdiepen in wat ze hebben. Zo had het meisje met 10% zicht een speciale bril waardoor ik ongeveer evenveel zag als dat meisje zelf. Heel ingewikkeld voor mij, ik stapte finaal over tegen aan of naast. Maar zo begreep ik haar wel beter! Ik leerde haar focussen op kleuren, want die kon ze wel goed herkennen. En ze had wat vaker hulpverlening bij een element nodig dan anderen. Hier speel je op in!

Het is de kunst om tijd te nemen voor dit soort sporters! Ze zijn net zo leuk, leergierig en enthousiast als andere sporters. Het enige wat ze nodig zijn is vaak een extra zetje van vertrouwen in de rug!

En jij kan dat!

xx Froukk

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.