Gymnastics

Turnen – Hoe ga ik met een jong talent om?

img_0065Je kent het wel, een kind in de les die er met kop en schouders boven uit steekt.
Een kind die meer durft, kan en uitstraalt vaak. Je hebt het dan over een talent. Veel ouders en trainers weten niet hoe ze er mee om moeten gaan.
Nu kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. En ik probeer je hier een kijkje in te geven!

Aller eerst zul je een keuze moeten maken en deze keuze is best wel van groot belang! Het is namelijk de keuze in hoeverre jij als ouder de keuze gaat maken voor je kind. Ga jij alles beslissen of heeft je kind inspraak. Hoe ver ben je bereid voor je kind te gaan? Als je de middelen hebt (die niet iedereen heeft helaas) hoe ver zul je dan gaan? En als je de middelen niet hebt hoe ver je dan kunt gaan.

Stel; Jij ziet het enorme talent van je dochter, het is prachtig! Je weet dat ze de mogelijkheid heeft om in oranje te komen. Je zorgt dat ze vaker in de week traint, koopt een trampoline, rekstok etc. voor in de tuin en pusht elk vrij momentje dat ze thuis is om thuis te oefenen. Je doet kracht en lenigheid met haar thuis. Jij bepaalt wat ze eet, wanneer ze vrij is en wat voor kracht,lenigheid of wat dan ook ze moet doen. Het aantal herhalingen ben jij ook de “baas” over. Bij slecht wedstrijd resultaat word je boos, moet ze vroeg op bed en mag ze geen vrij die zondag.
Bij goed resultaat mag ze in plaats van haar gezonde appel een keer een koekje.
Alles wat je dochter doet moet ze toestemming voor vragen en spelen is er haast niet bij.

DSC_0605 (2)Als je dat leest, wat lees je dan vooral? Juist! De droom van een moeder. Een moeder die niet echt nadenkt over wat haar kind wil. Misschien wil jouw dochter wel helemaal geen topsport doen. Heb je daar wel eens over na gedacht?
Want het kan! Er is een mogelijkheid dat jouw dochter liever in de modder speelt dan traint in een warme sporthal.
En wie ben jij dan om voor haar te beslissen?

Maar dan heb je ook nog de volgende variant!

Stel; Je dochter is enorm getalenteerd, volgens haar trainster zou ze makkelijk in oranje kunnen turnen. Jou lijkt dat onverstandig. Zo vaak trainen is niet goed voor je kind toch? Die sport is hartstikke gevaarlijk, straks breekt ze iets. Maar jouw dochter begint thuis steeds meer radslagen en handstanden doen, ze staat alleen maar op de kop! Je wordt er gek van. En als ze dan ook nog begint te vragen om een trampoline wordt je boos. Ze mag in huis niet meer op de kop staan en die trampoline? die komt er niet. En als ze zich niet aan de regeltjes houd dan haal je haar van turnen af.

Wat lees je hier? Ja, een moeder die bang is. Ze vind de sport eng en dat moet haar dochter ontgelden. Wederom niet eerlijk tegen over de dochter. Haar dochter wil graag turnen, de hele dag als het kan. Maar omdat jij het eng vind mag zij dat niet doen.. Hmmm beetje scheef vind je niet? Ja dat vind ik ook. Wat ik je nu ga omschrijven is de manier waarop ik dit met mijn dochter zou doen. Voor jullie; ik heb geen dochter, maar denk hier wel veel over na als juf.

Stel; Ik heb een dochter. Ze zal altijd op gym beginnen, that’s for sure! Ik vind naast haar zwemdiploma de basis van gym enorm belangrijk. Het is de basis voor elke sport. Ook ik zie snel genoeg of ze talent heeft of niet. Dit komt omdat ik natuurlijk ook juf ben in de turnsport. Ik zal mijn dochter misschien wel meer stimuleren om te gaan turnen, maar als ik er achter kom, dat ze het niet leuk vind. Gaan we gerust opzoek naar een andere sport hoor!
Als haar trainster zegt dat ze talent heeft en meer mag gaan trainen, dan zal ik dat wel met haar bespreken. Ik vind dat zij dat moet aangeven. Ik niet. Natuurlijk moet het financieel kunnen. Maar ik zet liever dat dure etentje opzij dan dat mijn dochter niet kan sporten. Als mijn dochter nu niet meer wil turnen, vind ik dit prima. Maar als ze het wel wil dan zal ik haar hier ook in steunen. En ja die trampoline. Mocht mijn tuin er geschikt voor zijn dan komt die er zeker (Dan kan ik ook nog eens 😉 ) Ik zal mijn dochter de vrijheid geven voor zover ik die kan geven. Maar! wel alles in overleg. Zodat ze wel leert om dingen goed te overwegen, dus waarom ze iets doet! En mocht ze een keer geen zin hebben zal ik haar heus wel eens de denkbeeldige “schop onder haar kont” geven. Je komt er als moeder ook wel achter of het geen zin is of dat ze tegenzin heeft. In dat laatste geval is een gesprek je weer van toepassing! Ik vind dat het praten met je dochter (of zoon) van essentieel belang is!

CSC_0508Ik denk persoonlijk dat dit de manier is om met talent om te gaan, of om met het feit van geen talent om te gaan. Laat je kind zelfstandige keuze’s maken, zij moeten de sport beoefenen. Jij niet !

Nu heb je mijn menig gelezen, Maar hoe vrij laat jij jouw kind in deze keuze?

XO Frouk

4 reacties

 • Merel

  Lastig dilemma. Onze dochter zit sinds een maand op acrodans en blijkt talent te hebben. Ze mag binnenkort naar een selectiegroep. We zullen haar daarin steunen, als ze echt topsport zou willen doen ook, maar tegelijkertijd vind ik het zelf zo zonde van de kindertijd. Maar goed, je hebt gelijk als je zegt dat moeders wensen van ondergeschikt belang zijn, uiteindelijk is het belangrijkste dat je kind gelukkig is en je dat als ouders ondersteunt.

  • Froukje

   Wat leuk van je dochter! Kinderen geven vaak wel aan als ze een keer willen spelen of als ze juist willen trainen. 😉 Zolang je er open over bent denk ik niet dat het zonde is van haar kindertijd hoor 😉
   x

 • Christa

  Als ze echt iets leuk vinden dan zien ze dat als een extra moment pret hebben. Speelplezier.
  Hier werd ze geselecteerd voor wedstrijd turnen dames. Ik heb zelf dit na 4 maanden stop gezet. Ze gaf niet aan dat ze het niet leuk vond maar mijn blije kind was ik kwijt. Stond niet te popelen om te gaan. Dat zei mij genoeg. Ze zit nu wel bij recreatief selectie en doet erbij rhonrad turnen. Ik zie bij beide lessen een springend kind die met plezier gaat.
  Jammer van het talent maat als je kind niet wilt…is eenmaal zo.

  • Froukje

   Ze kunnen zoveel talent hebben, zolang ze er inderdaad niet gelukkig van worden is het beter van niet! Wat leuk dat ze rhonrad er bij doet! super leuk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.