Gymnastics

Trampoline springen gevaarlijk? Nee, echt niet!

Afgelopen weekend las ik een artikel van Carlijn Blekkink. Een mooi artikel over haar afgelopen jaar, waarin ze in december op haar nek is gevallen en een breuk heeft opgelopen. Carlijn verteld hier dat ze het vervelend vond om in het ziekenhuis haar sport te moeten verdedigen. Omdat trampoline springen “een gevaarlijke” sport zou zijn.
Vandaag schrijf ik er ook over, wat eigenlijk is het te gek voor woorden dat we ons moeten verdedigen!

Het mooie aan dit verhaal is dat Carlijn duidelijk maakt wat pas “een gevaarlijke” sporter is. Dat is de sporter die voor de lol op een trampoline stapt en van alles probeert. Deze sporter weet niet waar hij of zij is, deze sporter heeft geen weet van wat hij of zij doet. Hij of zij doet eerder gewoon “gek” en hoopt daarbij maar dat het niet mis gaat.
Volkomen losgeslagen springen ze de gekste sprongen. Dubbels die nog maar net goed gaan, schroeven waar bij ze hun knieen nog net niet verdraaien. Het gaat op de een of andere manier altijd net goed. Een mazzel voor de sporter op dat moment.

“De thuis-sporter is gevaarlijker op een trampoline dan wedstrijd sporter!”

Zodra het mis gaat word deze “thuis – sporter” net zo goed naar het ziekenhuis gebracht. Maar vaak wordt er niet eens gezegd van; oei, dat is wel een gevaarlijke sport om thuis te beoefenen. Terwijl dat eigenlijk de gevaarlijkste zaken zijn! Carlijn verteld heel mooi dat ze niet goed inzette, ze wist exact wat er niet lekker ging en weet precies wat ze deed. Toch wordt haar val best groot uitgemeten in de media. Onder het mom van: “Trampoline springen is een gevaarlijke sport”.

In elke sport gebeuren er ongelukken. Voetballers die hun been breken, een wielrenner die met zijn fiets valt en een sleutelbeen breekt en dus een trampoline springster die haar nekwervel breekt. Het gebeurt allemaal. Maar waarom wordt trampoline springen(of turnen, acrogym bijv.) als bijna enige sport eigenlijk een “gevaarlijke sport” genoemd? Terwijl de sporten hardlopen, voetbal, hockey, volleybal en vechtsporten de meest blessure gevoelige sporten zijn?

Het is eigenlijk niet eerlijk en ook totaal niet kloppend. Maar hoe komen we van dit imago af?

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.