Lifestyle

Tandarts angst – Tips en tricks!

Afgelopen maand was het zover. Ik moest voor controle naar de tandarts en om eerlijk te zijn, zodra ik de naam “Tandarts” hoor. Krijg ik al kriebels in mijn nek. Want lieve mensen, ik vind dat best wel een beetje enorm eng! Gelukkig overleef ik het elke keer en daarom besloot ik mijn tips en trucs met jullie te delen! Want overleven willen we allemaal toch?

Zoek een vertrouwde tandarts

Dit is misschien wat voor de hand liggend, zoek een vertrouwde tandarts. Maar uit ervaring kan ik je vertellen, dat niet elke tandarts zo prettig is. Toen ik heel klein was had ik een “tanden dokter”  die enorm eng was! Deze beruchte “tanden dokter” heeft er voor gezorgd dat ik, naar de tandarts gaan, eng vind. Daarna gingen we naar een andere tandarts, een vrouwelijke. En daar was ik enorm blij mee! Dit was namelijk een hele fijne tandarts! Toen ik ging verhuizen kwam ik weer bij een nieuwe. Deze heeft mij nogal pijn gedaan en ik besloot terug te gaan naar mijn vorige!

Leg je tandarts uit wat je eng vindTandarts angst

Het is voor de een heel eng om het te vertellen, voor de ander geen probleem. Maar het helpt in beide gevallen dat je het gewoon doet! Het is voor iedereen die je gaat behandelen altijd prettig om te weten wat en vooral waarom je iets eng vind.

Vraag of de tandarts je het wel (of juist niet) wil uitleggen

Het verschilt natuurlijk per persoon. Maar ik vind het super fijn als de mijne alles uitlegt wat ze gaat doen! Dan weet ik een beetje wat me te wachten staat en kan ik me er mentaal op gaan voorbereiden qua geluid, gevoel en apparatuur me te wachten staat.

Stel het niet uit!

Ik ben er heel goed in, uitstellen. Zo had ik laatst een ontsteking in mijn verstandskiezen, maar ik hoefde niet naar de tandarts. Want met zoutwater kon ik prima de ontsteking te lijf. Tot ik er dus laatst bij de tandarts te horen kreeg dat in beiden kiezen, door een ontsteking, een gaatje zat en ze getrokken moesten worden. Toen was ik oprecht wel even pist want nu moet ik dus ook naar de kaakchirurg! :O Dus!!! NIET UITSTELLEN!

En voor zover mijn tandarts tips! Poets goed en mocht je nog een tip hebben, Deel hem hier beneden!
xx Froukk

2 reacties

  • Marie de Jonge

    Het is inderdaad erg belangrijk dat je een tandarts zoekt die je vertrouwt en waar je een goed gevoel bij hebt. Op deze manier kan je beter communiceren over je angsten en zorgen. Dit heeft mij ook geholpen bij het overwinnen van mijn angst.

  • Vincent Rondwijk

    Ik denk ook dat het belangrijk is om te benoemen waarom je angst hebt gekregen. Komt het door een nare ervaring of door de maatschappij en invloed van anderen? Zo kan een tandarts je het beste van je angst afhelpen en begeleiden denk ik.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.