Health

Stretchen vs. Yoga – Wat is nu het verschil?

Sinds kort ben ik thuis wat meer bezig met yoga en je zult je vast af vragen waarom. Heel makkelijk, Yoga geeft me rust! Het is een lichte belasting (althans zo kun je het zelf maken) en ik merk dat ik het fijn vind om te doen. Toch merk ik veel verwarring bij mensen als je het over Yoga hebt, vele mensen zien dat namelijk als stretchen. Inmiddels kan ik het verschil wel uitleggen en daarom vond ik het tijd voor een artikel!

Stretchen, wat is dat?

Stretchen betekend eigenlijk heel simpel, rekken en strekken. Voor iemand die niet weet wat dit is, rekken en strekken zorgt ervoor dat je spieren op hun volle lengte zijn. Op het gebied van turnen zorg je vaak dat er nog net iets meer rek op komt dan normaal, je wilt je spagaatsprongen ook op hun maximale krijgen. Vroeger deed ik veel aan stretchen! Elke dag, maar tegenwoordig doe ik dat zo’n 1 a 2 keer per week. Behoorlijk veel minder! Om wel te blijven sporten wou ik wel graag beginnen met yoga, maar mijn knie hield het steeds tegen! Waarom, dat weet ik eigenlijk niet maar ik begon maar niet!

Dankzij sportbay.nl kwam er deze maand een yoga mat binnen en geloof het of niet, ik ben gewoon begonnen! 🙂 En ik snap niet waarom ik dit niet eerder heb gedaan! 🙂

Wat is nu dan het verschil met Yoga?

Yoga is vergelijkbaar met stretchen en toch is het totaal anders! Want naast dat je met yoga bezig bent met het verlengen van je spieren, zet je ze ook op spanning. Je traint namelijk je spieren ook nog! Nu kun je met kracht training vaak de grote spiergroepen makkelijk trainen, wat ik nu heb ervaren is dat je vooral de kleine spiergroepen erg goed traint. Dit komt vooral omdat je consequent bezig bent met het beheersen van je lichaam. en met name dan wat je spieren doen! Je leert jezelf goed kennen en je vind uit eindelijk enorm veel balans tussen lichaam en geest. En dat klinkt heel zweverig, maar ik vind het nu al super fijn! 🙂

Doe jij wel eens aan yoga? Zo ja, wat vind je er fijn aan? Laat het weten in de reacties!

xx Froukk

4 reacties

 • Astrid

  Ja, sinds een paar weken. Ik vind het erg leuk en rustgevend. Het is ook niet zo makkelijk als het er uitziet je doet echt wel wat met je spieren e.d.
  Nu is er geen les meer i.v.m vakantie.
  Na de vakantie weer vrolijk verder. Ben wel van plan om in de vakantie er wel mee door te gaan.
  Gr Astrid

  • Froukje

   Super leuk! Het lijkt mij geweldig om het uit eindelijk ook in een les te kunnen doen! Dat zoek ik op zodra ik een nieuw huisje heb in mijn nieuwe omgeving.. 😉
   Succes met oefenen! En beach yoga schijnt helemaal heerlijk te zijn!
   x

 • Denys Lommers

  Hallo Froukje,
  Nou ik ben 70 jaar ben kankerpatient en heb door de behandeling een versnelde vorm van reuma. Dus heel veel pijn en slechte bewegingsmotoriek. Heb altijd veel gesport.Sinds een jaar of drie doe ik ieder ochtend een aantal yoga oefeningen voor mijn rug nek bekken etc.Ik Dit haal ik van internet.Nu wil ik een boek kopen anatomie yoga. Of moet ik b.v. juist wel stretchen. Vertel het eens de jeugd heeft de toekomst en kennis.

  • Froukje

   Beste Denys,
   Aller eerst sterkte met deze ongemakkelijkheden. Ik denk voor mensen die in jou situatie staan dat doen waar je je goed bij voelt 1 moet zijn. Stretchen en yoga zijn verschillend maar kunnen elkaar enorm helpen. Als jij je op dit moment prettig voelt bij Yoga. zeker doen! Yoga is ook versterkend. stretchen zorgt eigenlijk vooral voor lengte in de spieren.!
   Succes en als je meer tips wilt, stel ze gerust!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.