Gymnastics

Spierpijn, dat is toch helemaal niet goed?

Ken je dat? Je hebt super hard getraind en de volgende dag kan je amper je bed uit komen omdat je zo hard getraind hebt! Je hebt dan zoals ze dat noemen: “Spierpijn”. En dat klinkt best wel gevaarlijk, maar is dat ook gevaarlijk ? Vandaag leg ik het je uit, want stiekem is het minder erg dan dat je denkt 😉

Wat is spierpijn?

Eigenlijk is het heel simpel, spierpijn is een gevoel van pijn in je spier. Toch zijn daar weer verschillende vormen van, dit kan variëren van een zeurende spierpijn tot brandend gevoel of zelfs stijfheid. Daarnaast heb je 2 verschillende soorten spierpijn namelijk: vroege en verlate.

Vroege spierpijn is de pijn die je meestal snel voelt, tijdens of net na de training. Deze pijn verdwijnt snel en wordt vooral veroorzaakt door melkzuur. De verlate spierpijn komt meestal pas na 1 a 2 dagen opzetten. Je spieren doen pijn en zijn minder goed te belasten. De pijn is een variant van stijfheid en wordt veroorzaakt door microscheurtjes in je bindweefsel. Die microscheurtjes zijn eigenlijk best wel goed, je spieren worden er namelijk sterker van! Tenzij je het echt veel te vaak hebt natuurlijk. dan ben je waarschijnlijk te hard aan het trainen. Maar af en toe pijn in je spieren is dus helemaal niet zo heel erg.

Maar die pijn! Wat kan ik daar aan doen?

Ik snap het best, spierpijn is mega vervelend, maar je kunt er best wat aan doen! Probeer namelijk je spieren goed warm te houden. Dus geen crop tops, hempjes ofzo, maar gewoon een shirt met lange mouwen warme sokken en een lange broek. Ook kan het handig zijn om een sjaal te dragen!

Daarnaast helpt het dat je wel in beweging gaat. Probeer dan niet zo’n zware workout te doen als de workout die je deed voor dat je spieren pijn gingen doen. Maar ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Gewoon lekker bewegen zorgt voor soepelere spieren!

Daarnaast kan het handig zijn om lekker warm te douchen. Ook op deze manier ontspannen je spieren en uiteindelijk levert dit pijnvermindering op!

Mocht niet werken en kan je de pijn niet aan, dan kun je een klein beetje pijnstilling nemen. Hou je hier altijd aan de verantwoorde dosis. De pijn gaat vanzelf weg 😉 Maar een beetje sporter kan een beetje spierpijn ook wel aan 😉

Heb jij vaak spierpijn? Laat je ultieme tip achter in een van de reacties!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.