Gymnastics

In de schaduw van.. – Turnster Struggle

Iedereen kent het wel, in jouw turngroep zitten meisjes die goed zijn en meisjes die minder goed zijn.
Iedereen heeft zijn eigen doelen, mogelijkheden en kunnen. Toch is er altijd dat ene meisje (of jongen) die wel eens in de schaduw van een andere sporter valt. Vandaag schrijf ik over hoe dat kan voelen en wat je er aan kan doen!

In de schaduw staan

In de schaduw staan is nooit leuk. Het kan een turnster een zeer nare smaak geven aan alle trainingen en wedstrijden die er gaan komen. Je kan je als turnster “minder” voelen als de turnster waar bij je in de schaduw staat. En op termijn zal de turnster zich zo rot voelen dat ze liever stopt.
Soms koppelt het in de schaduw staan zich aan pesterijen in de les. Woorden zoals; Ik kan dat lekker wel, Lukt het jou nog steeds niet en uitlachen als je valt. kunnen daar aan bijdragen.

Helaas heb ik zelfs die pesterijen wel eens meegemaakt, niet zo zeer van de sporter maar van een moeder die haar dochter er in mee nam. Op het moment dat ik daar achter kom zal ik niets anders doen dan de aangedane sporter mijn energie geven met dat ze erbij hoort en dat je zo goed bent als dat je zelf bent.
Bij mij hebben de aangedane sporters er weinig tot geen last van gehad gelukkig maar dat had wel gekund!

Als coach?

In de sporthal is het met grote groepen altijd lastig om elke turnster exact even veel energie/tijd te geven als de andere turnster. Ik beken ook kleur dat ik soms een beetje meer turnsters heb voorgetrokken. Inmiddels ben ik er achter wanneer en hoe ik dat doe en heb ik dat om gegooid. Het is uiteraard een leerproces, zeker als je jong bent en begint met lesgeven.

Inmiddels heb ik voor mezelf een soort “ezels-bruggetje” gemaakt. Ik moet per toestel elke turnster minimaal 2 tips en 2 tops geven. In een groep van 15+ kinderen is dat best een uitdaging. Maar hierdoor geef ik wel zoveel mogelijk energie aan alle sporters.

Je kunt als train(st)er/coach er niet altijd iets aan doen dat een turnster in de schaduw staat van een andere turnster. Soms heeft het puur met het zelfbeeld van de turnster te maken. Dat zelfbeeld is dan niet heel positief en zorgt er voor dat turnsters een naar gevoel gaan inbeelden wat er soms helemaal niet is, maar door dat zelfbeeld gemaakt word.

Praten

Praten is een goed middel om er achter te komen hoe turnsters zich voelen. ze moeten bij jou zich welkom voelen en het gevoel hebben dat ze welkom zijn met alle problemen waar ze tegen aan lopen in de les. Ik vind het ook belangrijk dat er altijd open gecommuniceerd word. Zit je iets dwars? Kaart het gelijk aan dan kunnen we kijken of we het kunnen veranderen of makkelijker kunnen maken!

Ik ben er achter gekomen dat door te praten, mijn sporters zich beter in hun vel voelen en dat het in de schaduw staan zo goed als niet voorkomt. Elke Sporter heeft zijn of haar kwaliteiten en die kwaliteiten probeer ik altijd te benadrukken! Je merkt dat sporters hun zelfvertrouwen dan groeit en dat ze zich goed voelen!

Zie jij het wel eens in je lessen gebeuren dat een meisje/jongen overschaduwt word door een andere sporter? Wat doe jij daar tegen om dat te voorkomen? Laat een reactie hier onder achter!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.