Gymnastics

Reglement fout van de KNGU? Rebekka Hoek was er het dupe van!

Een tijd geleden kreeg ik een berichtje in mijn tijdlijn. Of we dit wilden delen als een steun betuiging. Rebekka Hoek had een nare blessure en de KNGU lapte hun reglement voor dispensatie een beetje aan hun laars..

Deze 1e divisie turnster komt uit voor de club Dynamo uit Roosendaal. Rebekka raakte zwaar geblesseerd aan haar enkel en moest haar doel om Nederlands Kampioen te worden in de wilgen hangen. Door een regelgeving in het turnreglement zou het mogelijk moeten zijn om je alsnog te mogen plaatsen voor een toestel finale. Bij Rebekka lag dat toch even wat anders.. Ik zocht haar op en ging het gesprek met haar aan!

Rebekka, Vertel wat is er met je gebeurd?

‘Op een vrijdagtraining doen we vaak thema’s. Een thema van deze training was punch salto. Ik deed Arabier flikflak streksalto achterover en daarna salto voorover. Niet iets heel moeilijks zeg maar. Het was meer in-turnen om iets moeilijkers er van te maken. In de punch salto, dus de landing van streksalto en de afzet voor salto voorover, gebeurde er iets in mijn enkel. Ik kan het gevoel niet meer omschrijven maar ik wist meteen dat het niet goed was. Ik had al een brace omdat ik daar al eerder aan geopereerd was. M’n brace kreeg ik bijna niet uit van de pijn. Toen deze eenmaal uit was, was mijn enkel dik en stond hij scheef.

Toen wist ik meteen: Dit is einde seizoen.

In het ziekenhuis foto’s gemaakt en er bleek niets gebroken te zijn. Ik kreeg een rekverbandje om en werd naar huis gestuurd. Toen ik thuis was voelde ik me enorm rot, want ik voelde duidelijk dat er iets niet goed zat. Thuis ben ik de volgende dag naar mijn eigen ziekenhuis geweest. Hier vonden ze het vreemd dat ik een rekverbandje had gekregen terwijl mijn voet scheef stond. Ik heb toen voor een week gips gekregen en na die week zouden ze verder kijken.

Toen het gips er af ging na een week was het nog steeds dik en enorm blauw. Hieraan konden ze zien dat mijn enkelbanden gescheurd waren, maar niet afgescheurd want dat zou je goed voelen als dat zo zou zijn. De voorlopige diagnose was: binnenkant enkelband ingescheurd en de buitenkant een avulsie (afscheuring). Die avulsie was goed te zien door de grote blauw plek boven mijn enkel (waar die band of pees vast zit aan het bot). Na 3 weken gips, kreeg ik 2 weken loopgips.

Na totaal 5 weken loopgips werd er een MRI-scan gemaakt en kreeg ik een brace die ik nu nog draag. MRI-scan was nog niet goed; mijn bovenste sprong gewricht is nog steeds gescheurd (dit was niet te zien op de ct). Ook mijn banden zien er op de MRI nog niet best uit. Ik heb over 3 weken een controle afspraak om te kijken hoe nu verder. Dus wat er straks gaat gebeuren is voor mij ook nog onzeker.’

Wat een heftige situatie!

Rebekka wilde zichzelf na dit ongeval proberen te kwalificeren voor een Toestel finale op brug. Zodat ze haar turn carrière toch nog kon afsluiten met een Nederlandse titel. Hoewel in het reglement staat dat het moet kunnen, gaf de KNGU Rebekka een ander antwoord. Ze kon geen dispensatie krijgen voor een toestelfinale brug. Dit alleen maar door een onterechte naamswijziging van een wedstrijd.

Screenshot reglement
Screenshot reglement

Wat voor rol speelde de KNGU en hun reglement hierin?

‘Wat er allemaal gebeurd, is met de KNGU is gewoon vreselijk. In het reglement staat dat eerste divisie dispensatie aan kan vragen. Echter, kan dit alleen met een kwart finale. Bij de eerste divisie heet dit geen kwartfinale meer, maar een 2e kwalificatie. Hierdoor valt de eerste divisie buiten de dispensatie aanvraag. We hebben heel veel tijd en moeite erin gestoken om het nog wel voor elkaar te krijgen, maar we kregen elke keer weer hetzelfde antwoord. Uiteindelijk is het dus ook niet gelukt. We wilden nog hogerop, maar dit kost ook geld. Dit geld krijg je niet terug wanneer je de zaak verliest. Tevens was de halve finale al geweest voor dat er waarschijnlijk een uitspraak zou zijn geweest.’

Best schokkend vind ik zelf:

Ik vind als blogger/turntrainster en oud turnster dit wel ernstig ver gaan. De KNGU zorgt ervoor dat het kleine beetje droom wat Rebekka had op een goede afsluiting weg viel. En dat alleen maar omdat er eigenlijk gewoon een onterechte naamswijziging van wedstrijd is.

Rebekka haar doel was om Nederlands Kampioen Allround te worden. Iets wat door deze blessure van een grote kans naar een piep kleine mogelijkheid werd gezet. Ze hoopte dat ze door middel van de dispensatie voor de 2e kwalificatie een ticket kon halen voor de halve finale. Helaas heeft de KNGU anders besloten dan in het reglement staat en kon ze ook niet mee doen om haar sub doel te gaan behalen. Een brugfinale halen!

Voor Rebekka wordt het afwachten hoe haar enkel hersteld, op dit moment is ze druk aan het revalideren.
Ze heeft op de 2e kwalificatie nog wel een brug oefening geturnd. Puur voor haarzelf om te laten zien dat ze een vechter is. Ze scoorde bij deze oefening 11,850 en werd daarmee eerste op de brug! Ze turnde in deze oefening niet eens een afsprong. Als ze deze had gedaan was het waarschijnlijk nog veel hoger geweest!

Hoewel het nu best spannend is hoe haar enkel geneest, vroeg ik haar nog naar wat nu de plannen zijn..

En nu? Wat zijn je plannen?

Nu achteraf is al deze moeite soort van voor niets geweest, want een halve finale had ik niet kunnen turnen omdat mijn enkel nog steeds niet hersteld is en ik er nog steeds niet veel mee kan. Wel had ik een brugfinale kunnen halen, ik baal er nog best van dat me dat ontnomen is. Ik moet afwachten wat er met mijn enkel gaat gebeuren bij de controle afspraak.

Met turnen doe ik nu vooral brug en een beetje balk, maar ik focus me nu vooral op mijn afstuderen. Het is soms moeilijk om mijn motivatie vast te houden, want ik moet elke keer van Rotterdam naar Roosendaal rijden voor een training waar ik niet super veel kan doen. Dat demotiveert wel, want ik hou van hard werken (bloed, zweet en tranen).
Van 1 ding ben ik wel zeker: ik laat mijn turncarrière niet zo eindigen, want ik was echt met vette dingen bezig. Volgend jaar ziet iedereen mij weer terug!

Bijzonder verhaal

Ik vond dat Rebekka haar verhaal online verteld moest worden. Ik vind je een sterke vrouw met een heuse vechtersmentaliteit! Het is sneu dat dit zo gebeurd is en ik snap de bond hierin ook echt totaal niet. Ik hoop dat je enorm goed gaat herstellen en je volgend jaar 3 keer zo hard terug komt!

xx Froukk

Disclaimer: Alle rechten op de bijgesloten foto’s zijn van Sandra Janssen, Rebekka of de KNGU site, het schaden van deze rechten is niet toegestaan.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.