Gymnastics

Pietengym – De leukste spelletjes voor GYM

Sinterklaas is nog even in het land en deze week is wel de week van de gym activiteiten! Vandaag in dit artikel de leukste spelletjes voor de pietengym lessen! Heb jij nog een beetje inspiratie nodig? Vandaag deel ik mijn 3 meest favorieten spelletjes voor de GYM!

Schoorsteen bouwen!

Een van mijn favoriete spelletjes tijdens de pietengym! Bedoeling van het spel: Maak de hoogste schoorsteen!
En dat klinkt misschien wel erg makkelijk, maar het is voor kinderen nog best wel lastig om te doen! Je kunt dit spel namelijk op tijd doen, iets wat eigenlijk wel aan te raden is.
Wat heb je voor dit spel nodig?

 • Blokken (heel veel blokken!)
 • Stopwatch
 • Voldoende ruimte om te bouwen

Ook optioneel, maak er een race van. Je verdeelt de groep in tweeën, elk team heeft een start hoepel met blokken aan de ene kant van de gymzaal en een bouw hoepel aan de andere kant! Elk kind mag maar 1 blok meenemen en zo bouwen ze zo snel mogelijk met heen en weer rennen tot de blokken op zijn. Het team waarbij de blokken op zijn en de schoorsteen 10 seconden blijft staan wint!

Pieten balanceerspel

Super leuk spel voor de iets oudere kinderen! Bedoeling van het spel: Veilig naar de overkant komen, met alle matjes en cadeautjes, zonder de grond aan te raken! In de zaal heb je een paar balanceer obstakels neer gezet. Banken gewoon of ondersteboven, balkjes etc. Daarnaast is er heel veel lege ruimte in de zaal. Elk team heeft 2 kleine matjes en een X aantal cadeautjes. De bedoeling is dat zij met de cadeautjes en de matjes aan de overkant van de zaal komen zonder de grond aan te raken!

Wat heb je voor dit spel nodig?

 • 4 kleine turnmatjes (2 voor elk team)
 • Balanceer mogelijkheden: Banken, balken of iets dergelijks
 • Voldoende ingepakte nep cadeautjes!

Raken ze wel de grond aan? Dan moeten ze met de matjes en cadeautjes helemaal vanaf het begin weer beginnen!

Stoomboot tikkertje

Zet midden in de gymzaal een bank of een dikke mat. Op de bank/dikke mat ligt een pietenmuts en een mijter. Eén kind is de tikker, de zwarte piet en heeft dus de pietenmuts op.  De bedoeling van het spel: De boot vullen met een Sinterklaas en allemaal leerling pieten! Het kind wat als eerste getikt is word sinterklaas. Alle andere kinderen komen als ze getikt zijn ook in de boot zitten. Kinderen en tikkers mogen niet over de stoomboot heen, maar moeten er omheen lopen!

Wat heb je voor dit spel nodig?

 • 1 Bank of dikke mat als “stoomboot”
 • Een sinterklaas mijter
 • Eén of twee pieten mutsen!

Je zou eventueel nog sinterklaas mee laten kunnen rennen. Die zou op een manier de verlosser kunnen zijn voor alle leerling pieten die op de boot vast zitten!

Welk spel ga jij sowieso dit jaar doen? Laat het weten in de reacties!

xx Froukk

One Comment

 • Sinterklaas

  Wat een leuke ideeën! Ik ga ze morgen gebruiken voor mijn speciale Sint- en Pietentraining! Dank voor de inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.