Gymnastics

Overbescherming van een turnster, verstandig of niet?

Laatst kwam ik een artikel tegen van Nick Ruddock over Cotton Wool Coaching. In dit artikel werd er gesproken over de kinderen waarbij de coaches vaak het kind “over” beschermen. Het artikel zorgde ervoor dat ik hier zelf ook over ging na denken en eens ging kijken of dat en dan ook hoe dat in praktijk gebeurde bij mij in de sporthal de afgelopen jaren! Want is overbescherming wel zo goed?

Wat is Cotton Wool Coaching?

Nu kan ik wel gelijk mijn mening geven, maar ik denk dat je nog niet helemaal weet wat Cotton Wool Coaching is. Je kent natuurlijk allemaal wel een kind wat over beschermd word door zijn/haar ouders. “Jantje mag daar niet aan mee doen hoor, straks bezeert hij zich.” of “Ik haal je wel op want die 100 meter fietsen is echt te gevaarlijk!”.
Het kan ook voorkomen dat een coach dit doet. Nick gaf een aantal voorbeelden om dit te verduidelijken!

Een coach kan: Een turnster in een bepaald niveau zetten zodat de garantie om te winnen of goed te scoren groot is. Ook kan een coach geen oefen wedstrijdjes in de training doen omdat hij niemand teleur wil stellen als ze niet winnen.

Perfect willen zijn

Turnsters hebben vaak al de eigenschap om perfect te willen zijn en daar is niets mis mee! Alleen moet jij als coach ook er voor zorgen dat ze leren dat de weg naar succes nooit in een rechte lijn gaat. Ze moeten leren dat dit altijd met ups en downs zal gaan.
Door Cotton Wool Coaching te doen zorg je ervoor dat je turnster eigenlijk nooit om leert gaan met tegenslagen. En dat terwijl tegenslagen vaak ervoor zorgen dat een turnster zichzelf verbeterd!

Tegenslagen kun je volgens Nick op twee manieren benaderen. De korte “harde” manier of de Langere goed nadenkende manier. De korte harde manier kun je al snel zien als bozige reactie, vertellen wat er moet gebeuren en gelijk weer door. Vaak vertel je dan wat ze niet goed doen en moeten aanpassen.
Hier leg je de focus op puur op het element en wat ze “fout” doen.

De andere manier

Bij de langere manier ga je de turnster vragen waarom iets niet helemaal lukte en wat zij denkt dat de oplossing is. Zodra ze hier een antwoord op heeft mag ze haar oplossing proberen. Lukt het na haar oplossing nog niet, dan ga je met haar mee denken. Je gaat terug denken aan toen je met haar naar het element aan het bouwen was. Je straft haar fouten dus niet af, maar kijkt even terug. Dan zorg je ervoor dat het proces met jouw tips helder in haar hoofd weer zit.

Hoe ga ik hier mee om?

Ik probeer altijd de langere versie op te zoeken. De reden hiervan is dat ik turnsters bewust wil maken van wat ze doen. Zelf nadenken helpt hier mee! Ze worden bewuster van hun lichaam en wat ze er mee doen. Ik vind zelf niet dat ik de Cotton Wool Coaching techniek toe pas. Ik probeer de turnsters altijd volgens de langere manier te coachen. Dit zal niet altijd lukken maar het is wel mijn streven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat tegenslagen er bij horen. Ik weet vanuit vroeger dat mij dit sterker heeft gemaakt!

Ben jij wel zo’n Cotton Wool Coach? Of zet je je turnsters juist totaal niet in die overbescherming? Laat het weten in de reacties!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.