Lifestyle

Operatie? Ik geef je een paar simpele tips!

OperatieEen operatie, soms moet het gewoon. Leuk en makkelijk zal het nooit zijn, maar ik kan je vandaag wel een aantal tips geven waardoor het makkelijker gaat worden! Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar berust op mijn eigen ervaring! Ben jij nieuwsgierig wat mij de operatie door helpt?

Tips om aan te denken VOOR de operatie;

Deze tips die hier komen zijn vooral bedoeld om voor de operatie te proberen. Let op dat het niet voor iedereen mogelijk is!

Tip 1

Zorg dat je de week voor je operatie vroeg op bed gaan. En nu hoor ik je denken, dat lijkt me logisch? Maar eerder dan je gepland had om te gaan. Hoe meer slaap je krijgt voor je operatie, hoe uitgeruster je lijf is om daar na te kunnen herstellen.2016-10-31-14-29-47

Tip 2

Zorg dat je ruim op tijd je tas klaar maakt met operatie spullen. Denk hierom aan het volgende:

 • Extra ondergoed
 • Al je ziekenhuis papieren en pasjes
 • Ruim zittende (warme) kleding die makkelijk aan en uit kan
 • Slippers
 • Een boek/tijdschrift
 • Indien nodig; Krukken

Tip 3

Eet de avond voor je operatie een lekkere en goed vullende maaltijd met zo weinig mogelijk zout!
Zout zorgt ervoor dat je dorst krijgt. Dorst is iets wat niet handig is voor je operatie aangezien je altijd te maken hebt met een nuchter beleid!

Tips om aan te denken NA je operatie;

Tip 1

Zodra je weer mag eten en drinken is het wijs om hier ook gebruik van te maken. Met name het drinken!
Als je geopereerd bent heb je iets van narcose/verdoving in je, of dit nu een ruggenprik, algehele narcose of een plaatselijke verdoving is. Door middel van veel drinken kun je er voor zorgen dat je lichaam de afvalstoffen sneller uit je lijf filtert. Als je lijf eerder “schoon” is dan kun je eerder plassen en naar huis 🙂knie-schoon

Tip 2

Bij een operatie ontsmetten ze de boel waarbij je helemaal roze bent. Super irritant aangezien je het niet echt goed schoon kan krijgen met water. Mijn gouden tip hiervoor is om babydoekjes te kopen! Zwitsal ruikt het lekkerst en werkt het best. Maar eigenlijk voldoet elk merk wel!
Kijk hieronder voor foto’s:

Tip 3

De laatste tip voor na de operatie is: Neem je rust en blijf drinken. De narcose kun je heel lang last van hebben. De vorige ruggenprik ben ik dik 2 weken er “ziek” van geweest. Als je lekker veel drinkt (ranja, thee, water – geen prik) dan gaat je lijf filteren. Geloof me, je zult er eerder weer zijn!

Dit waren mijn tips die je kunnen helpen om je operatie goed door te komen. Nogmaals het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit werkt en ik ben geen expert, elke operatie is anders. Bij mij helpen deze tips en misschien werkt het bij jou ook! 🙂

Mocht jij nog tips hebben, geef ze dan hieronder in een reactie! Zo kunnen we iedereen die een operatie heeft, helpen met een spoedig herstel! Sterkte en kop op! Je bent er bijna!

xx Froukk

4 reacties

 • Lauren de Bruijn

  Ik vind het idee om babydoekjes te kopen echt slim omdat het heel moeilijk is om zich te wassen na de operatie. Mijn moeder wordt binnenkort geopereerd, en ik probeer nu alles te organiseren zodat ze zich na de operatie comfortabel voelt. Ik moet nog iemand vinden die voor haar zal zorgen wanneer ik op het werk ben. Ik hoop dat ze snel herstelt!

 • giulia

  Hallo Froukje,

  Ik word a.s. Maandag al geopereerd… aan mijn galblaas.
  Ik vind het SUPER ENG!!! ik heb nog nooit een operatie gehad, en dat dan ook nog is helemaal onder narcose.. dat is het aller ergste wat ik vind dat ik er helemaal niet bij ben en misschien hoor ik het of voel ik het toch??? ze zeggen dat het onmogelijk is maar het is super eng voor mij gevoel. hoe was jou ervaring daarin? ik probeer mij erg rustig te houden maar gaat moeilijk..

  groetjes,

  Giulia

  • Froukje

   Beste Guilia,

   Onder algehele narcose is best prettig hoor, je valt gewoon lekker in slaap. en wordt wakker en het allemaal al geweest!

   Probeer wat mediatie te doen als je onrustig bent. Dat helpt echt! Verder succes met je operatie en vooral met je herstel!

   xx

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.