Een op en afbreek hal, je wordt er helemaal gek van!
Het merendeel van de Nederlandse turnclubs kampt met hetzelfde probleem. Een op en afbreek turnhal.
Dit is een turnhal die je elke keer als je komt trainen zelf klaar moet zetten. Alle toestellen moet je naar hun plek sjouwen en aan het einde van de training weer opruimen.
Nadelen?
Vele clubs lopen tegen dit issue aan, iets wat niet zo gek is als je de volgende nadelen leest! Het op en afbreken is toch al gauw een dik half uur van je training die je kwijt bent aan toestellen sjouwen.
Als je een training hebt van 2 uur dan heb je nog maar 1,5 uur ongeveer aan efficiënte trainingstijd. Iets wat oprecht wel een nadeel heeft! Je kunt binnen het turnen je uren goed gebruiken, dus klaar zet tijd moet er eigenlijk niet zijn!
Naast dat het tijd in beslag neemt, zijn toestellen ook nog eens intens zwaar en kun je ze vaak niet alleen klaarzetten! Het is dus niet dat je het “even” klaar zet in je eentje! Iets wat Jammer is!
Ook is het vaak een sporthal die met meerdere clubs gedeeld moet worden. Hierdoor ben je altijd afhankelijk er van of andere clubs in de sporthal zitten als jij een extra training wilt inlassen bijvoorbeeld.
Heeft het wel voordelen?
Ik denk oprecht dat het enige voordeel van een op en afbreek hal is dat je de situaties spontaan anders kan neerzetten zodat je de sporters kunt ontregelen. In een turnhal heeft alles zijn eigen plekje natuurlijk en kun je niet even de brug op een andere plek neerzetten! In de op en afbreek hal kun je een brug soms in de andere putjes in de hal doen, een balk diagonaal neerzetten en de andere kant op springen met sprong.
wat is het mooist als hal?
Dat is toch wel een eigen turnhal. Je kunt hier dan gemakkelijk al je trainingen plannen. Bij binnenkomst kan de training gelijk beginnen en kun je dus optimaal gebruik maken van je uren! Hierdoor is het ook makkelijker om resultaten te boeken omdat je langer de tijd hebt in de les! 🙂
Daarnaast hoef je niet elke les met die zware materialen te sjouwen en fysiek is dit ook beter te doen voor trainers en sporters.
Helaas is een turnhal een dure aanschaf en willen veel gemeentes er nog niet aan geloven. Iets wat erg jammer is omdat ze hierdoor veel ruimte creëren in de rest van de sporthallen als ze turnclubs hun eigen plekje hebben!
Hebben jullie een turnhal waar je in traint? Vertel me waar die hal staat wie weet komt er een turnhal overzichtje online in maart!
xx Froukk
8 reacties
Maaike
4 dagen in de week op en afbouwen!
Gelukkig kunnen wij er voor de les een half uur eerder in, dus opbouwen gaat niet van de tijd af.
Afbouwen kunnen we tegenwoordig in 10 min, dus dat scheelt.
Een turnhal staat ook op ons wensenlijstje! Haha
Froukje
Een half uur eerder is echt een luxe! Wij mogen maximaal 15 min eerder maar dat is incl omkleden van turnsters enzo!
Christa
In zoetermeer zitten 2 turn verenigen. Cgv en propatria. Cgv moet het doen met afbreek hallen. Propatria heeft alleen voor het wedstrijd turnen een mooie hal. Noordwest hal. De rest mag het doen met afbreekhallen. Op 1 dag zit de recreatief selectie bij elkaar. De juf helpt met ouders en leerlingen de hal in elkaar te zetten. Ze hebben 1,5 uur les en daarna is een andere les. Dus opzich hebben ze er profijt van. Maar lekker is het niet. Zeker als de brug opgezet moet worden. Wat een rot ding is dat. Het mooie is wel dat in deze zaal een tumbling mat is die in de echte zaal niet te vinden is.
In 2018 starten ze in zoetermeer een gehele nieuwe turn zaal die naar mijn idee gedeeld gaat worden.
Maar hier is het animo zo groot van kinderen de turnen dat ik bang ben dat er een hele hoop er nooit zullen komen.
Froukje
Dat is best krom eigenlijk.. Hopelijk kan de oude hal naar jullie club en dan de nieuwe naar propatria zodat jullie beide een voordeel hebben! Sterkte met op en afbouwen! Ik snap de struggle! x
simone
helaas ook op en afbouwen in een zaal waar de ouders hun kids bij het hek de auto uitgooien en er welgeteld vaak 1 moeder mee komt helpen . De kids zijn van 6 tot en met 10 jaar dus daar kun je ook geen wereld van verwachten, en heb je dan eindelijk alles staan dan heeft de kngu in al haar wijsheid besloten dat je alle kids ook nog aan mag duwen op de hoge legger om ze te laten zwaaien …zucht….
en wat doe jij voor werk , beetje hobbyen toch ?
( tuurlijk maar ik hoef niet meer naar de sportschool daarna )
Froukje
Dankzij mijn knie blessure helpen ouders wel meer, dit komt doordat het bestuur het aangekaart heeft bij ouders. Wellicht kun jij daar ook iets mee doen!
En inderdaad sportschool hoeft niet meer, toestellen zijn intens zwaar :/
x
Magda Leijten
In Zierikzee hebben we sinds augustus 2014 een prachtige turnhal waar de selecties en alle recreatieve groepen sporten. De vereniging is sindsdien wel zo veel gegroeid dat we er nog maar net in passen met het volledige rooster.
Froukje
Goed om te lezen dan een turnhal een club een zeer positieve boost kan geven!