Personal

Omgaan met complimenten en kritiek! Best wel lastig vind ik!

Over het algemeen zijn complimenten meer welkom dan kritiek, toch geven mensen eerder kritiek dan een compliment. Best wel lastig, want een compliment is zoveel leuker dan kritiek! Vandaag deel ik waarom ik het lastig vind!

Ik was zelf eerst ook zo, veel kritiek geven en weinig complimenten. Toch probeer ik tegenwoordig meer complimenten te geven. Ik merk hierdoor dat een compliment geven gemakkelijker wordt! De tegenstelling van dit geheel is wel dat ik inmiddels meer moeite heb met het ontvangen van een compliment. Ik weet niet zo goed wat ik dan moet antwoorden en reageer liever niet dan dat ik iets verkeerds zeg.  Soms zeg ik zelfs dankjewel en dan heb ik zoiets van, Ik ben het daar niet mee eens. Dat maakt het wel lastiger om dan gemeend te reageren.

Complimenten geven zijn goud waard!

Complimenten worden dan misschien lastiger ontvangen, omgaan met kritiek lukt me steeds beter. Althans, als je loslaten er er niets mee doen, valt onder het er mee omgaan. Ik kan steeds beter accepteren dat er kritiek is, er uithalen wat ik belangrijk vind voor mij en het daarna naast mij neer leggen. En natuurlijk zijn er altijd lastige momenten maar vergeleken met eerst kan ik dit veel beter aan!

Eigenlijk is het beide best wel lastig, want ergens goed op reageren is zo persoonsafhankelijk! De een pakt je reactie goed op en de ander niet. Is het erg? Dat ligt er aan hoe die persoon er mee omgaat. In principe kun je niet “fout” reageren. De ander kan het wel “fout” oppakken, maar dan ligt het niet aan jou! Dat ligt dan bij de persoon in kwestie! Mocht iemand dus vinden dat je niet “goed” reageert. Geef dan aan dat die persoon het waarschijnlijk niet goed begrepen heeft waarom je zo reageerde.  Meestal scheelt dat al de helft!

Maar goed, ik dwaal af van mijn onderwerp. Want wat ik eigenlijk probeer te zeggen: Geef eens iets meer complimentjes en wees eens liever voor elkaar. Dat maakt onze wereld mooier, echt waar!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.