Gymnastics

Kracht aan het begin of einde van de training

Krachttraining, iets wat je eigenlijk niet mag vergeten binnen het turnen. Toch is er vaak een dingetje van wanneer je kracht in je training moet bouwen. Vandaag ga ik mijn manier van het inbouwen van je krachtprogramma in je training belichten. Ook ben ik benieuwd naar jou visie hier op! Dus voel je vrij deze te delen! 🙂

Om even duidelijkheid te scheppen neem ik even een voorbeeldje. Dan is het makkelijker uit te leggen! 🙂
Een groep senior turnsters van de 2e/3e divisie traint 4 keer in de week. Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag.
Voor deze groep kan ik kiezen of ik het aan het begin doe of aan het einde, maar waar let ik op bij een groep als het om de plaatsing van kracht gaat?

Opletten bij sporters

Kijk eerst naar de sporters en probeer uit! Vaak merk je wel of sporters er goed op reageren of niet. Hoe je dit kunt meten? Kijk aan hoe productief ze zijn na de kracht. Je doet de kracht dan aan het begin van de training, als ze helemaal kapot zijn. Dan is aan het begin wellicht niet handig.

Toch is dat niet elke dag gelijk. Dus je zult moeten spelen met deze uitdaging. Gewoon proberen wanneer werkt het wanneer niet. Bij mijn vorige club was op zaterdag aan het begin beter, maar door de week in de avonden.

Wat zou ik doen bij de voorbeeldgroep?

Bij de groep hierboven, zou ik het volgende doen. Op basis van de week gezien zijn maandag en dinsdag de “makkelijke” dagen, ze hebben dan nog niet zo heel veel school gehad en dat is gunstig. Over het algemeen zullen ze hier fitter zijn en daarom zou ik dan kracht in het begin van de training doen.
Op donderdag en vrijdag loopt de school week tot zijn einde. Turnsters zijn moe, zijn toe aan weekend en uitrusten, ze kunnen vaak minder hebben en daarom is het dan wenselijk om ze aan het einde van de training kracht te laten doen.

Mochten ze extreem moe zijn aan het einde van de week zou je zelfs een ander krachtschema kunnen doen. Super fijn dat ze wel kracht doen, maar een mindere intensiteit en dus prettiger voor de turnster te doen! 🙂

Wat zou jij met de voorbeeld groep doen? Laat het weten in de reacties! 🙂
xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.