Coaching

Hoe de KNGU het licentiehouders niet makkelijk maakt!

Toch is het gek, de KNGU heeft eigenlijk een enorm trainers te kort. Maar die zaken rondom je licentie maken het ook niet echt makkelijk! Er zijn veel manieren waarop het voor trainers soms niet gemakkelijk word gemaakt en dat is best wel jammer. Vandaag vertel ik over een paar situaties die het niet gemakkelijk maken voor licentiehouders! Uiteraard is dit artikel volledig gebaseerd op mijn mening! Voel je vrij om onder aan te reageren met jou mening!

Bijscholingskosten.

Want damn, sommige bijscholingen zijn behoorlijk hoog in de kosten! En hoewel ik laatst een zondagse bijscholing had die relatief goed in de prijs lag. 3 bijscholingen en een lunch voor €95,- en daar kreeg ik nog eens 6 licentie punten bij! Toch is €95,- best een hap en als je mee wilt doen dan moet je toch al gauw alles in 1 keer betalen. Iets wat niet voor iedereen helaas is weg gelegd! Toch heb je al gauw bijscholingen die €60 – 70 kosten voor zo’n 1,5 tot 2 uur, waarbij je “slechts” 2 licentie punten kunt halen. Vaak moet je ook nog een behoorlijk einde reizen en als je pech hebt vergoed de club helemaal niets van je. Iets wat voor zowel een club als de KNGU best lullig is tegen over de schaarse licentiehouders die ze hebben!

Licentiehouders zonder club? Wat nou als je “clubloos” bent!licentiehouders en troubles

Op 1 juli 2017 was ik niet meer lid van een club, Wel nog steeds trainster en mijn licentie was al verlengt tot 2021! Toch kreeg ik het bericht dat mijn licentie binnen 30 dagen zou komen te vervallen. Iets wat mij enorm verbaasde, want 30 dagen is namelijk best kort! Ik heb mazzel dat ik voor het einde van het seizoen uitgeschreven werd en daarom snel mezelf kon laten inschrijven bij een andere vereniging. Maar als je “pech” hebt dan is iedereen op vakantie en kun je een van de licentiehouders zijn die wel eens in grote problemen kon komen.

Door dit bijzondere feit hoorde ik, dat als je een jaar eruit gaat o.i.d. je dan lid moet zijn bij een club en contributie moet betalen om je licentie levend te houden. Het is niet duur, maar wel iets wat eigenlijk heel omslachtig is. Want naast dat bijscholingskosten omhoog gaan, komt er dan ook nog contributie bij!

Mijn oplossing

Ik snap dat bijscholingen duur zijn en dat het lastig word om “korting” te regelen. Maar wat zou het mooi zijn dat je eerste 1 bijscholing van een seizoen voor de volle prijs is en daarna een bijscholing op basis van bijvoorbeeld licentiepunten, 25% of 50% korting krijgt! Hoeveel bijscholingen zou je dan volgen? Ik in elk geval meer! Daarnaast zouden de clubs reiskosten moeten vergoeden. En hoewel dat weinig oplevert, kost het vooral niet zoveel!

Wat betreft het licentie behouden als je even geen club hebt, zou ik ook anders doen. Dat je hem bijvoorbeeld kunt behouden door middel van meerdere bijscholingen moeten doen. Dat je dus in plaats van 16 punten 32 moet halen (het dubbele dus 😉 ) Zo moet je wel in die 4 jaar ipv 4 punten 8 punten per jaar halen! In verhouding kost dat wellicht meer, maar zo kun je train(st)ers wel meer “vrijheid” geven!

Wat vind jij van deze twee situaties? Zijn ze absurd of vind je ze wel mee vallen?
xx Froukk

6 reacties

 • Laura

  Ik heb i.p.v contributie als lid een contributie als member aangevraagd bij mijn club waar ik heel lang bij heb getraind en training heb gegeven. Dit kost meestal rond de 20 euro per jaar i.p.v de honderden en zo blijf ik toch lid van een club en de kngu. Ik kreeg dit bericht namelijk ook toen ik stopte met trainen..
  Vind inderdaad sommige scholingen erg duur, wij hebben er pas een gedaan van maat 15 euro voor 2 punten en op 5 km fietsen!! Dat was nog eens ideaal!

  • Froukje

   En toch is het absurt dat je uberhaupt lid moet worden/blijven bij een club om je licentie geldig te houden!
   Super chill van de bijscholingen, maakt het zoveel meer toegankelijk!

 • Hans Semler

  Een trainerslicentie is persoonlijk en zou niet clubgebonden moeten zijn. Regelmatig komt het voor dat je voor meerdere clubs les geeft, of dat je na het seizoen (6 wkn vakantie) wisselt. Kortom een trainerslicentie zou niet gebonden moeten zijn aan een club, je zou ook persoonlijk een lidmaatschap met de KNGU moeten kunnen aangaan.

 • Claudia Vos

  Dat je je als trainer moet blijven bijscholen is naar mijn mening geen slecht idee. Al is het maar om regelmatig met een ander van gedachten te kunnen wisselen over bepaalde aanpakken en technieken.

  Wat wellicht een idee kan zijn is om (bij grotere verenigingen met bv meer dan 15 trainers) ook een bepaald aantal gevolgde ‘Interne trainingen’ voor een deel van de licentiepunten te kunnen laten tellen.
  Die Interne training zouden dan min of meer verplichte trainersbijeenkomsten (zeg 1x per 2 maanden) binnen de vereniging zijn, waarin actuele trainersmethodieken besproken worden. Met wat registratie en dergelijke ter controle voor de KNGU uiteraard. Dat zou ook voor de KNGU schelen in organisatie van bijscholingen etc.

  Bij onze vereniging zijn alle trainers trouwens lid ‘om niet’. Ze hoeven dus geen contributie te betalen en onkosten zoals bv bijscholingen worden betaald. Zelfs de Bondscontributie betaald de vereniging voor hen. Maar ik begrijp dat dat een luxepositie is voor hen.

  Wat ik mij afvraag is of je als trainer niet, net als juryleden, individueel KNGUlid kunt worden.
  Wat de kosten daarvan zijn weet ik niet precies, maar het voorkomt iig dat je licentie ‘ineens’ vervalt door uit- en (te late) inschrijving bij wisseling van vereniging. Misschien het onderzoeken waard?

 • Sherilyn

  Ben het volledig met je eens! Ik deed de afgelopen paar jaar toch iets voor de vereniging als diploma’s maken e.d. zodat ik toch als kngu lid kon blijven maar de kosten voor de bijscholingen zijn absurt en ook de afstanden zijn vaak niet normaal ver! Ik krijg niks van de vereniging en zal alles zelf moeten bekostigen wat als student niet te doen is.

  Het is ook echt belachelijk dat je licentie vereniging gekoppeld is en niet persoonlijk!

 • Schrofer J

  Dat bijscholingen vaak ver weg zijn, (afhankelijk waar je woont), heeft te maken met aanvraag.
  Daar waar, in het land, de meeste vraag is wordt de bijscholing gehouden.

  Je moet, geloof ik, minimaal 10 personen hebben, eer er een aanvraag kan worden gedaan, die wordt gehonoreerd.
  Het is ook logisch dat een bijscholing betaald moet worden. Deze neemt altijd kosten met zich mee wat betreft, zaalhuur, docent etc.

  Bijscholingen voor juryleden zijn kosteloos, hier verdien je ook punten mee.
  (Kosteloos omdat er anders, geen juryleden zijn).

  Bij scholingen zouden in mijn ogen heel wat minder mogen kosten idd. Maar de KNGU komt geld te kort, en dat miet ergens vandaan komen.
  Iets wat ik niet terecht vind.

  Het id van Claudia Vos vind ik een goede, (docent uitnodigen bij vereniging), maak dit publiekelijk en vraag een klein bedrag, voor mensen van buitenaf, ik denk dat, dat kan werken.

  Groetjes,

  Jeroen Schrofer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.