Christmas

☃ Kerst in andere landen – Deel 2 – Zweden

In vele landen wordt kerst gevierd! In deze mini serie neem ik jullie mee naar een aantal specifieke landen en vertel ik jullie er meer over! Vandaag gaan we het hebben over: Zweden!

Traditie’s

In Zweden vieren ze vooral Yule, een andere manier van kerst dus! Het Yule-seizoen is een tijd voor feesten, drinken, cadeau’s geven en bijeenkomsten, maar ook het seizoen van bewustzijn en angst voor de krachten van het donker. In zweden zetten ze hierdoor altijd elektrische kaarsen en gloeiende sterren voor de ruiten. Zodat het minder donker is!
Ook is er een zweden een kleine onzichtbare kersthuis-kabouter of -dwerg uit de Noordse mythologie. Deze waakt over het huis en zijn bewoners. Een oud bijgeloof, waarbij ze deze kabouter of dwerg op kerstavond moeten voeden met een kleine kom pap. Als er ergens in of buiten het huis geen kom pap voor hem wordt neergelegd, zal hij het volgende jaar pech brengen aan iedereen in het huis.

Wat lijkt mij leuk aan kerst in Zweden?

Het weer in Zweden is eigenlijk altijd gunstig! Er ligt meestal sneeuw en dat geeft kerst toch wel die extra dimensie! Kerst vieren in Zweden is nog wel iets voor op mijn bucketlist! Het lijkt me super gaaf!  Wel een klein nadeeltje is dat het koud is, maar aan de andere kant hoort dat er ook wel een beetje bij 🙂

Funfacts van kerst in Zweden?

– Ze hebben op 24 december een kersttafel genaamd: smörgåsbord (julbord)
– Bij een smörgåsbord staat de hele tafel vol met heerlijke Zweedse gerechten
– De kersthuis-kabouter of -dwerg is tegenwoordig een versie van de kerstman in rode stof en witte baard, behalve dat hij het huis niet binnenkomt via een schoorsteen, maar op de deur klopt en vraagt ​​”finns det några snälla barn här?” wat “Zijn hier leuke kinderen?” betekend
– Veel mensen doen vaak nog bij elk cadeau een gedichtje.
– Op 25 december is het tijd voor de “Jullotan” een belangrijke kerkdienst ter ere van kerst
– Op 13 januari moeten alle kerst versieringen opgeruimd zijn. Dit heeft met de twintigste kerstdag te maken. Een begrip in dit mooie land!

Lijkt het jou ook gaaf om in Zweden op vakantie te gaan en daar kerst? Laat me weten in de reacties waarom!
Merry Xmas!
xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.