Health

Hoezo voelen wij soms geen pijn?

Hoe gek is het, dat als wij soms iets breken of kneuzen. Wij soms helemaal geen pijn voelen? Dit is sinds gister een groot vraagstuk voor mij.. Lees verder waarom..

Gisteren kwam ik bij de fysio, voor mijn “om de zoveel tijd” – Check up. Ik laat dan altijd mijn spieren losmaken, mijn wervels op zijn plek zetten en overige. Ook is dat mijn vragen halfuurtje als ik twijfel over wat ik soms in mijn lichaam voel. Zo ook afgelopen maandag.

Ik heb namelijk een dikke 6 weken geleden een legger op mijn hand gehad.
Het was wat blauw, een beetje dik en dat was het. De blauw plek deed zeer, maar meer pijn had ik niet. Ik heb er dus geen aandacht aan geschonken. Iets wat ik wellicht wel had moeten doen.

Het schijnt namelijk dat ik een breukje in mijn hand heb gehad. Heel apart want ik heb dat dus niet gevoeld. En hoewel ik weet dat kneuzen meer pijn doet dan breken, had ik eigenlijk wel verwacht dat je zoiets wel zou voelen namelijk.

Dit zette mij aan het denken, het gebeurd namelijk wel vaker dat wij als mensen denken dat het niet zo erg is. Uit eindelijk blijkt het dan erger uit te vallen en heb je meer schade gemaakt. Komt dit uit ons onderbewuste die pijn wat probeert weg te drukken? Of zijn wij mensen zo sterk dat we het oprecht niet voelen.

” Pijn is nooit goed, maar gek eigenlijk
dat we het soms niet voelen.”

Daarnaast vraag ik mij ook heel erg sterk af, of we pijn signalen kunnen trainen om het wel te voelen. Dat als ik pijn heb, ik ook doorheb dat ik pijn heb. Kun je die pijngrens ook naar beneden schroeven in plaats van omhoog?

Ik ben wel nieuwsgierig, voel jij het snel als je een pijnlijke plek hebt?

xx Froukk

2 Comments

 • Petra

  Ik ben gisteren gevallen. Nare blauwe plek. Die ik alleen voel als ik erop druk. Toch is de spier voor meer dan de helft ingescheurd.. maandenlang mee onder de pannen. Pijn? Ja dat ik dus maandenlang moet revalideren. Wedstrijden gesteund en gewonnen met ingescheurde pezen. Met een afgescheurde enkelband. Met verse botsplinters. Gebroken vingerkootjes.
  Pijn? Ja wel wat. Gek hè als je van vier meter naar beneden komt. Beetje krachtverlies..maar laten nakijken? Waarom?

  Snijwonden en schaafwonden of valgaten waar bloed uit komt voel ik wel goed.

  • Froukje

   Gek he! Ik had deze week ook een splinter in mijn hand, deed veel meer pijn dan mijn breukje..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.