Gymnastics

Hoe overleef ik pietengym? (Met tips)

12227183_10206401338286457_3662807975398941323_nSinterklaas is in het land, overal worden leuke activiteiten gehouden. Bij de club of op school zal er ook altijd wel een vorm van pietengym zijn. Maar als je al een tijdje op de zelfde locatie werkt dan is je creativiteit wel ver te zoeken.
In dit artikel ga ik je tips geven om de pietengym-les te boosten tot een ultiem succes!
En als je helemaal door leest naar het einde, dan geef ik je ook nog een aantal leuke pietengym ideetjes cadeau!

Ben jij er klaar voor?

Aller eerst, tof dat je pietengym gaat geven! Ik kan me als juf goed heugen dat kinderen dit altijd geweldig vinden! Maar waar halen we elk jaar de inspiratie vandaan om de kinderen “nieuwe” dingen te laten doen.
Kinderen zien al gauw als je het zelfde als vorig jaar neerzet en omdat het een grote explosie van leuk-heid moet zijn geef ik je een aantal tips en ideeën!

Tip 127652592413_06053bb549_q

Zorg ervoor dat je goed denkt om de aankleding. Vervang ballen en blokken voor nep cadeautjes. Hang slingers op. Bouw van karton een schoorsteen om een korf. Probeer zoveel mogelijk dingen te gebruiken die een piet ook nodig heeft tot een succes! Daarnaast is het altijd leuk om de zaal wat meer te decoreren! Het moet natuurlijk Feest uitstralen!

Tip 2

Zorg voor een uitdagende opstelling. Hiermee bedoel ik niet alles in een rondje, maar bouw de zaal vol. Kinderen zouden als ze door de zaal lopen elke keer iets anders moeten zien. Het moet een super gave ontdekkingsreis zijn.

Tip 3

Zorg voor een sterke verhaallijn in de les. Sommige jaren deden wij een brief van sinterklaas, andere jaren werkte we met een diploma. Maar elk jaar zorgden we voor een doel in de les. Kinderen zijn dan extra fanatiek, sinterklaas wil je natuurlijk wel tevreden stellen!

small-child-1634778_960_720Tip 4

Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan een aantal pieten te regelen die halverwege de les gaan verstoren.
Bij de club waar ik nu werk, huren wij elk jaar sinterklaas en een aantal pieten. Die komen dan een half uur lang bij ons in de sporthal dansen, gymmen en gek doen!

Tip 5

Kinderen zijn gek op leuke dingen krijgen. Soms doen wij een pietengym diploma, Meestal geven wij ook nog een zakje met pepernoten mee, dit omdat er liever niet gestrooid word in de gymzaal.

Nog 5 ideeën voor een leuke pietengym les

saint-nicholas-1067013_960_720

– Grote schommelboot in de touwen

De touwen moet je aan elkaar vast knopen, op die knopen leg je de lange mat. Zorg dat de knopen goed vast zitten en schommelen maar! Kinderen en volwassen vinden dit altijd super leuk, je kunt de “boot” aankleden met vlaggetjes zodat het een soort stoomboot is.

– Wie bouwt de hoogste cadeautjes toren met uiteraard nep cadeautjes!

12313999_929159880455944_4102903893087205396_n
Baken een ruimte af met heel veen verschillende soorten en maten cadeautjes. Zet elk kind op de foto met zijn/haar toren. De winnaar krijgt een diploma of iets dergelijks!

– Over de daken lopen met een cadeautje

Een balk, een schoorsteen op de grond of een verhoging en kleine cadeautjes, je gooit als je op het “dak” loopt een cadeautje in de schoorsteen!

– Pieten kegel

Je plakt pietjes op de kegels en kegel met een bal de pietjes van een afstandje om!

-Pieten acro

Pieten acro is altijd leuk, vanuit mijn opleiding heb ik acrokaarten die ik dan op een aantal matjes neerleg zodat de kinderen met elkaar of met de pieten kunnen acrogymmen!

– Een pieten klim parcour!

Ook wel bekend als hobbel bobbel baan. een baan met allemaal obstakels waar ze overheen, onderdoor en doorheen moeten klimmen, springen en klauteren!

Wat doe jij eigenlijk elk jaar met pietengym?

xx Frouk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.