Thoughts & Tips

Hoe ik mijzelf een fries accent afleerde.

Toen ik 7 jaar geleden in Veendam ging werken, kon iedereen vertellen dat ik uit Friesland komt. Ik had een zeurderig accent en werd al gauw bestempeld als “de Friese trainster”. Vandaag vertel ik je hoe ik mijzelf dit afgeleerd heb!

Ik was zo’n fries, het zeurderige accent wat sommige hebben. Had ik voorheen ook. Iets wat mij niet een minder trotse fries maakt hoor! Ik ben een hele trotse fries, maar wil niet overal er aan herinnerd worden zegmaar. Het fries zijn is niet iets waarin ik mij wil profileren, het is van mij maar niet mijn “hoofd eigenschap”. Ik had maar een keus, ik moest mijn accent gaan afleren.

” Maar Froukje, hoe leer je een accent af?”

Nou, als volgt: Het is begonnen met het opnemen van mijn eigen stem. Door er naar te luisteren werd ik me bewust van dingen die ik op een bepaalde “zeurende” manier zei. Hierdoor kon ik gaan opletten op mijn uitspraak.

Ook probeerde ik goed op anderen te letten en hoe zij hun uitspraak van bepaalde woorden deden. Dit ging ik dan “na doen”, niet op dat moment, maar ik ging het uit testen als ik alleen was. Ook met dit oefenen nam ik het op en luisterde ik terug. Hierdoor werd het steeds makkelijker om mijn “accent” weg te filteren.

” En hoe staat het er nu voor met je accent?”

Nu een behoorlijk aantal jaren, hoor je het amper meer. Tuurlijk sommige woordjes bestaan niet in het Nederlands, maar echt een accent heb ik niet meer. Je hoort het alleen als ik meer dan 2 of 3 dagen bij mijn ouders of familie ben. Dan knalt er heel subtiel een accentje uit mijn mond. Maar verder? Niets nada noppes!

En eerlijk? Ik ben daar f*cking trots op!

Heb jij jezelf ook iets aangeleerd?

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.