Gymnastics

Groepsspringen, is dat niet gewoon uitgestorven?

Vroeger was het voor mijn gevoel een streven van elke club. Meedoen aan groepsspring wedstrijden. Tegenwoordig kom je het amper tot weinig tegen. Is groepsspringen uitgestorven?

Toen ik heel jong was (AHUM), Nee grapje! Toen ik in mijn piek jaren was qua sportend lijf. Deden we elk jaar mee met springwedstrijden! Van de D/E lijn in het begin, naar B-lijn op zijn hoogst sprongen wij met een vast team een 3/4 tal wedstrijden af! Het was voor mij een leuke uitlaat klep, om even lekker gek te springen. Toch heb ik het idee dat het niet meer zo leeft?

Wat is groepsspringen?

Je kunt het heel letterlijk vertellen, want eigenlijk is groepsspringen niet moeilijk om te weten. Het is namelijk springen met een groep. En dan niet gewoon op je plekje omhoog springen. Nee je springt (met je groep) Over kasten, pegasussen of tafels! Dit kan met planken of trampolines of er word gesprongen op een tumblingbaan! Zo is er voor ieder wat wils

Vergane glorie? Of gewoon niet hip meer?

Is het nu vergane glorie of is het gewoon weg niet meer hip genoeg om aan groepsspringen te doen?
Het kan natuurlijk ook iets provinciaals zijn. In Groningen word het gewoon haast tot helemaal niet gedaan.  Wat denk jij? Is groepsspringen nog wel “in”?

Mocht het echt vergane glorie zijn, dan lijkt het me handig dat de KNGU eens gaat nadenken hoe we dit hipper moeten maken. Want groepsspringen is zo ontzettend leuk, dat kan elke turnster en bijna elke train(st)er kan er aan mee doen. Want het is laagdrempelig en kost inprincipe relatief weinig energie!

Wat vind jij? Moet de KNGU het nu ook eens gaan aanpassen? Of moeten ze volgens groepsspringen gewoon maar  laten voor wat het is? Laat jouw mening achter in de comments hier beneden!

xx Froukk

7 reacties

 • Pascale

  Landelijk nog steeds zeer populair, alleen niveau wordt daar steeds hoger dus wellicht niet voor alle clubs meer haalbaar om landelijk mee te doen. Friesland en Drenthe zitten ook zeer sterke clubs dus misschien eens verder kijken dan de provinciegrenzen. Zeker geen vergane glorie!

 • Jan van Asch

  Groepsspring en is niet dood, met twwe zaterdagen vol achter elkaar plaatsings wedstrijden voor een NK in december. Al voor het derde keer een traject om mee te gaan doen europees met junioren en senioren. Met twee wedstrijden op C- nivo landelijk en twee dagen in ahoy op fantastic gymnastic genoeg wedstrijden op landelijk nivo. Aanpassingen naar airtrack i.p.v. tumblingbaan, minder sprongen 8 i.p.v. 10 Geef maar aan dat er leven in de ltc groepsspringen zit. Regionaal zijn er verschillen, daar moeten mijn inziens distrikten en verenigingen de bal op pakken.

 • Harma Pekelsma

  Froukje, ik denk echt dat je je vergist! Groepsspringen is springlevend! Mensen uit de springwereld die daar heel actief in zijn, landelijke commissie die als vrijwilligers hier veel uren tijd in steken, wedstrijden groepsspringen met juryleden die vrije zaterdagen opofferen om er een goed lopend geheel van te maken. Veel verenigingen die enthousiast zijn en zelfs met nieuwe groepen starten………..Misschien es even beter navragen voordat je een zo negatief bericht op je blog zet zou ik zeggen!

 • Eva Voditska

  Bij Turn4u in Utrecht wordt fanatiek gesprongen op B, C, D en E niveau! We proberen het groepsspringen in de regio Utrecht / midden Nederland v op de kaart te zetten. We zijn de enige vereniging uit het district die meedoet aan de landelijke wedstrijden en ook op niveau D/E zijn er eigenlijk geen clubs met echte springploegen. Turn4u heeft meer dan 50 springers en dat worden er hopelijk nog veel meer. Wij organiseren dit jaar ook de eerste landelijke niveau C wedstrijd. De tweede vindt plaats in Rotterdam. Hopelijk gaan meer clubs uit midden Nederland meedoen. In ieder geval GV Mijdrecht en Zeist gaan meedoen! Op naar nog meer clubs?. Wij willen graag meer deelnemers op niveau B en C zodat we ook een keer een regionale wedstrijd kunnen organiseren!

 • Anita Teunissen

  in district oost wordt nog volop gesprongen hoor:-) met drie dagen groepsspringen, 1 dag microteamgym en drie dagen individueel springen zijn we de grootste groepsspringregio. kom gezellig eens kijken!

 • Bastijn van Gageldonk

  Ik als meervoudige international “Teamgymnast” en springer in hart en nieren mijn gedachte:

  De KNGU heeft slim gespeeld op het Turnen. Vele turnsters en/of turners doen groepsspringen naast het turnen. Hierom is gekozen om het seizoen te verplaatsen naar November en December. Helaas wat je schrijft en klopt is dat weinig clubs het groepsspringen nog beoefenen. Het niveau van de A is erg hoog want daar springen degene die er daadwerkelijk seizoenen lang voor trainen. Dit schrikt wel anderen af om individuele wedstrijden mee te doen aangezien het niveau zo erg varierend is en denken “ik maak toch geen kans”. Met een dubbelsalto halve draai kom je al in de A-lijn… maar daar wordt ondertussen dubbelstrek salto’s met meervoudige schroeven gesprongen en ook drievoudige salto’s met en zonder draaien.

  Ik vind het jammer dat het een sport is die niet de volledige aandacht krijgt. Mocht je ècht willen springen zul je hier minimaal 6 uur per week voor moeten trainen om ook de basis te kunnen en de trainers zich veel en veel meer moeten profileren. Helaas wordt dat door 9/10 verenigingen vergeten en trainen ze 2x 1,5 uur eindsituaties omdat er geen extra uren over zijn in de “turn”hal of geen behoefte aan is. Hierdoor dus ook geen sport met uitzonderlijk niveau.

  Al met al dus niet uitgestorven, maar de interesses worden minder gewekt. LTC zou wakker geschud moeten worden (:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.