Gymnastics

Gezonde turnsters hebben is belangrijker..

Sommige coaches kunnen verschrikkelijk veel pushen, turnsters mogen niet af en toe wat rustiger aan trainen. Als ze niet fit zijn, kunnen ze beter naar huis of mogen ze niet toegeven aan het niet fit zijn en gewoon door knallen. Ik snap dit niet en vind daar iets van. Waarom ik gezonde turnsters belangrijker vind?

Aller eerst.
Beste coach, ik snap dat jij het belangrijk vindt dat gepresteerd worden. Ik vermoed namelijk dat dat jouw motivatie is om turnsters zo te pushen als ze niet fit zijn. Ik begrijp alleen niet dat je niet naar de turnster kijkt, turnen is zo persoonlijk en super fysiek. Pushen is niet de enige manier waarop een turnster kan presteren, er zijn zoveel variaties. Tuurlijk moet je soms een turnster een beetje pushen, maar als een turnster fysiek echt niet fit is maar graag wil trainen, dan push je haar niet. Alles wat ze die training doet is dan al een bonus!

Gezonde turnsters.
Sterke, gezonde turnsters zijn goud, ze kunnen veel druk dragen en makkelijker omgaan met de pressure van wedstrijden. Maar waarom vind ik dit belangrijker? Als oud turnster was ik erg goed in roofbouw plegen. Mijn trainers trokken niet echt aan de touwtjes als het fysiek minder ging. Ik merk daar tot op de dag vandaag nog sporen van terug in mijn leven en heb wel besloten dat ik niet wil dat mijn turnsters zo met hun lichaam om gaan.

Wat ik doe als turnsters niet fit zijn.
Als ze zich echt niet fit voelen, is het heel simpel. Dan krijgen ze van mij de keuze, ze mogen naar huis (deze optie is er altijd!), maar mochten ze graag willen blijven bied ik de turnster alternatieven aan. Tuurlijk mogen ze zelf ook inspraak hebben! Dit is key namelijk. Als een turnster er op staat dat ze wil springen bijvoorbeeld, dan mag ze het zeker uit testen. Wij hebben een blokken bak dus dat scheelt. Wel mag ze van mij dan maar een X aantal sprongen uitvoeren. Maar zodra ik merk dat ze echt niet fit genoeg is, dan trek ik de rem wel aan.

” Gezonde turnsters zijn de sterkste turnsters “

Als blijkt dat een turnster een toestel niet aan kan, dan krijgt zij een alternatief programma van mij. Dit is een coördinatie programma met allemaal kleine oefeningetjes zoals balans en blessure preventie oefeningen. Hierdoor kan ze wel fysiek bezig zijn maar veel minder intensief!

Pas jij goed op je turnsters?

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.