Gymnastics

De geheimen van een turn juf!

10557211_675248359220321_3679313336071029377_nTurn juf zijn is het leukste beroep dat er is! (Dat vind ik hé 😉 ) Maar heel veel mensen weten eigenlijk niet wat het inhoud. Ze zien natuurlijk alleen dat stukje aan het begin en einde van de les. Ze denken dan ook al gauw dat ons beroep er uit ziet zoals zij dit zien. Maar regelmatig klopt dit niet! Wat zijn onze geheimen? en waar word ik mee geconfronteerd als turn juf?
Lees gauw verder!

Turn juf? Krijg je daar voor betaald dan?

Ja mensen, ik krijg er voor betaald. Binnen het turnen is het heel normaal dat je gewoon betaald word. Het is geen voetbal waarbij ouders de coaches zijn. Binnen turnen moet je echt bepaalde licenties (diploma’s) hebben om te mogen lesgeven. Een ouder met een beetje kennis volstaat dus niet. Sorry dat ik je uit de illusie haal dat we dit allemaal gratis doen. Nee.

Je hebt vast mega veel vrije tijd!

Hahaha, dit soort opmerkingen moet ik altijd enorm om lachen. Denk je dat echt? Mijn dagen zijn anders gevuld. Ik begin vaak met werken rond 13 of 16 uur en ga dan door tot soms laat in de avond.
Ook ben ik mijn zaterdag zo goed als een half jaar kwijt aan wedstrijden enzo. En dan heb ik het nog niet over thuis werken. Want de lessen moeten ook voorbereid worden! Dit doen we dus niet ter plekke!img_9557

Hoe kun jij nu moe zijn? Je werkt amper.

Ik heb op dit moment 25 uur werk op mijn rooster (niet nu maar voor mijn blessure nu). Dat is voor een buitenstaander waarschijnlijk geen drukke baan. Maar wat veel mensen vergeten is dat wij die 25 uur actief bezig zijn. We zijn aan het rondlopen, vangen, tillen. Soms moet ik meiden vangen/tillen die groter zijn dan ik zelf. Daarnaast onderwijzen we kinderen in onze sport. Je moet kinderen bij de les houden, creatief zijn in je oplossingen om dingen over te brengen. Veel houdingen corrigeren van turnsters midden in elementen.
Ik heb ooit een stappen tellen om gehad en maakte in 1 avond training meer dan 7,5 km lopend. Daarnaast is het vangen/tillen eigenlijk kracht training. Je kunt het lesgeven als een fitness workout zien!
Een 3 uur durende training is voor mij een 3 uur durende workout zowel fysiek als mentaal zeg maar.

Heerlijk weekend! wat ga jij doen?

Ugh, weekend is vaak het moment voor wedstrijden, bijscholingen of andere bijeenkomsten en extra activiteiten. Ik kan me niet een echt weekend meer voorstellen zoals “normale mensen” dat hebben.. Mijn weekend begint vaak zaterdag avond en is zondag alweer afgelopen.
Nop geen weekend voor mij.img_9926

Ga jij ook weg in de vakantie?

Vakantie? Kun je dat eten? haha Nee sorry, vaak gaan de selecties gewoon door met trainen in de vakantie. Hierdoor blijft er weinig tijd over om op vakantie te gaan. De zomervakantie heb ik wel “echt vakantie”. Al moet er dan ook super veel gepland en gedaan worden.

Je kunt alles toch op internet vinden?

Was dat maar zo, je kunt veel dingen online en in boeken vinden. Dat geef ik toe. Maar hoe je elk kind een element anders soms moet uitleggen of hoe je een sporter moet opvangen in een spontane weigering staat nergens. Dat zul je zelf moeten leren! Ook plannen zul je zelf moeten leren doen. Want in dat opzicht is de turnwereld erg egoïstisch. Er word weinig gedeeld! Vanuit Amerika kun je nog wel wat vinden maar verder niet veel! Dus zul je zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden!DSC_1819 (2)

Wat vind ik van dit soort geheimen?

Zoals je leest valt er weinig van jullie relaxte beeld weg. Ja sorry, zo relaxed als veel mensen denken is het niet altijd. We moeten er ook best veel voor inleveren. Zo is afspreken met mijn beste vriendin Rinette lastig. Zij werkt overdag en ik dus in de avond. Vaak word het dan maar weer uitgesteld om af te spreken omdat het toch niet lukt.
Daarnaast is het voor mij vrij lastig om een baan er bij te krijgen. Ik werk nog wel later in de avonden in een cafe, maar eigenlijk zou ik heel graag een baan voor overdag er bij willen hebben. (daarom doe ik nu een studie, je leest hier meer over op:Help ik ga studeren! )

Dus naast dat ik het een super beroep vind! Is het lang niet zo roze kleurig als iedereen steeds maar denkt. Dus voor dat je de volgende keer conclusies wilt trekken lees dan dit artikel maar weer.

Mocht je nog dingen willen weten waarvan je nu denkt, hmmm misschien zie ik dit verkeerd! Zet het hier onder en ik zal in alle eerlijkheid antwoorden!

xx Frouk

4 reacties

  • Denny

    Eens! Kort maar krachtig! Zo is het gewoon !
    Vergeet niet dat we er ook nog behoorlijk psycholoog mogen zijn voor alle problemen van kids die erbij komen…

  • Petra

    Ben het grotendeels met je eens, maar over dat betalen niet. Ik heb netjes mijn licentie en steek er naast de trainingen behoorlijk wat tijd in maar als ik het omreken krijg ik een vergoeding van € 1.25 per uur. Dus ja er zijn ook nog trainsters die samen met de vereniging de contributie zo laag mogelijk willen houden en waar het “liefdewerkoudpapier” is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.