Gymnastics

De fysieke belasting van een turntrain(st)er

Vandaag schrijf ik over de fysieke belasting van een turntrain(st)er. Er komt namelijk wel iets meer bij kijken dan gewoon een beetje lesgeven. Het lesgeven is een vak apart en het is best een fysiek zware baan wat veel mensen niet inzien. Daarnaast wil het ook wel eens mis gaan in de zaal waarbij wij als train(st)ers wel eens het een en ander moeten opvangen. Ik vertel je hier meer over vandaag!

Is het fysiek echt zo zwaar?

Soms wel, het ligt natuurlijk ook aan de soort groep die je lesgeeft. Als je hele kleine kindertjes (ouder en kind gym leeftijd) is het waarschijnlijk fysiek minder zwaar dan als je grote meiden aan het lesgeven bent.
Als train(st)er moet je kinderen natuurlijk af en toe helpen, dit is afhankelijk van wat je gaat doen natuurlijk! Maar je bent al gauw kindertjes aan het vasthouden, tillen en opvangen. En dat is voor een uurtje in de week niet heel zwaar, maar ik merk dat als je dat vele uren achter elkaar in de sporthal staat dan is het fysiek wel zwaar is. Je bent na een avond van vele uren lichamelijk best moe!

Klappen opvangen

Naast het vasthouden ben je dus ook aan het tillen en het opvangen. Dit gaat niet altijd even soepel met als resultaat Fysieke manier van helpendat we als train(st)ers vaak klappen moeten opvangen. De ene klap nog harder dan de ander klap. Ik denk dat elke train(st)er het wel kent, een knietje hier en een elleboogje daar en af en toe zelfs een kopstoot.
Er worden regelmatig tikken uitgedeeld die sporters niet zo bedoelen natuurlijk, maar vervelend is het soms wel!
Klappen kunnen op lastige plekken terecht komen. Zo ken ik trainers die een kaak gekneusd/gebroken hadden, vingers uit de kom, of zelfs een arm gebroken hebben. Het gaat niet altijd over rozen helaas.

Wat kun je er aan doen zodat je weinig fysieke last hebt?

Zorg dat je fit bent. Ga zelf sporten/fitnessen of iets dergelijks. Eet gezond en vooral: Slaap goed!
Als je zelf fitter bent dan is de kans groter dat je de fysieke moe-heid en de klappen beter kan opvangen dan als je niet fit, moe en ongezond leeft. Ik merkte het afgelopen jaar door mijn blessure en operaties dat ik een tik minder goed kan opvangen (toen dat weer mocht), als ik een tik kreeg dan herstelde ik daar niet zo snel van als eerst.
En daarom: Een fitte train(st)er is een sterke train(st)er!

Heb jij al eens iets gebroken bij het opvangen van een kindje? Of heb jij er voor gezorgd dat je train(st)er iets opgelopen heeft door jou? Laat het hier onder weten in de reacties!

xxFroukk

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.