emotie turnster
Coaching,  Gymnastics

Emotie van een turnster

Een turnster heeft net als ieder ander mens veel emoties, fysieke belasting is namelijk niet alleen fysiek maar ook mentaal. Soms is het best lastig om als trainer en/of coach er op in te spelen en de ondersteuning te geven die ze nodig zijn. Vandaag deel ik mijn persoonlijke ervaring!

Ik neem een aantal voorbeelden die ik het vaakst tegen kom! Het zullen er ongetwijfeld meer zijn. Maar voor nu is het gebaseerd op deze turnsters in wedstrijdsituaties!

De blije turnster
Deze turnster is de meest makkelijke van alle emoties die ze kunnen hebben, althans op het eerste zicht! Deze turnster is content met hoe ze turnt en twijfelt niet zo zeer aan zich zelf. Toch zit hier een addertje onder het gras. De kans is namelijk groot dat deze turnster erg makkelijk over alles denkt. Hierdoor kan het strakke wegvallen en dat is uiteraard niet de bedoeling!

“De moeilijkste turnster vind ik de twijfelende turnster”


De balende turnster

Deze emotie zorgt ervoor dat ze vooral een beetje teleurgesteld is in haar prestatie. Helemaal niet erg, maar wel lastig om mee om te gaan. Belangrijk is om deze turnster vooral te benadrukken wat er wel goed ging in de oefening. Positieve energie is belangrijk en het is goed om aan te geven dat het jammer is dat iets niet lukte maar dat de ze moet kijken naar dat wat wel lukte!

De twijfelende turnster
Ik denk van al deze 3 turnsters, dat ik deze emotie het moeilijkste vind. Het is namelijk belangrijk dat jij als trainer volle overtuiging hebt naar de sporter toe dat ze het ook kan. Hoewel je er natuurlijk enorm er van bewust bent dat zij de kwaliteiten heeft, moet je het wel vol overtuiging brengen. Een nihil stukje twijfel zorgt ervoor dat een turnster blijft twijfelen en je haar er niet over heen helpt! De twijfel is 9 van de 10 keer niet terecht en kan dus heel simpel verholpen worden door al het vertrouwen uit te spreken!

Ten alle tijden is het handig om positief te blijven, een turnster zal zich sterker voelen als je daar de nadruk op legt!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.