Coaching

Een eeuwig dilemma, wel of niet met turnleertjes op de brug?

Elke train(st)er heeft een andere mening. De een vind het een keuze van de turnster en de ander vind dat de keuze bij de train(st)er ligt. Wie heeft er nu gelijk? Eigenlijk niemand. Maar ik ga vandaag wel de voor en nadelen van turnleertjes met je bespreken zodat je daarna zelf kunt bekijken wat je hier mee wilt!

Wat zijn turnleertjes

Turnleertjes, de naam zegt het al een beetje. Een leertje om mee te turnen. En niet voor elk toestel, nee dit is een hulpmiddel specifiek bedoeld voor de dames brug, heren rekstok en heren ringen! Deze 3 toestellen maken het vaakst gebruik van turnleertjes ter bescherming en ondersteuning van de handen.
Een leertje kan gezien worden als een “extra” stukje huid wat over de jouwe zit. Het beschermd je handen tegen de wrijving aan de brug, rekstok of ringen.
Daarnaast kan een turnleertje er ook voor zorgen dat je meer grip hebt, je handen worden minder snel vermoeid en je kunt langer vasthouden dan eerst!

Een turnleertje is een lapje over je hand, met gaten voor je vingers. Verder zit dit leertje bevestigd om je pols, zodat deze niet zomaar los kan glippen.

Ook turnleertjes zijn geen garantie
Ook turnleertjes zijn geen garantie

Waarom zou je met turnleertjes moeten turnen?

Turnleertjes dragen heeft zo zijn voordelen. Zo is de kans dat je blaren hebt minder groot en hierdoor kun je langer op het toestel trainen. Daarnaast is het ook wel een welkome oplossing als je een brug hebt die enorm ruw is. Sommige clubs hebben nou eenmaal ruwe leggers en dan is een leertje misschien wel je reddende middel om geen blaren te krijgen!
Voor moeilijkere elementen kan een turnleertje meer steun en stabiliteit bieden. Het is dus een klein hulpmiddel wat je enorm kan helpen!

Waarom zou je zonder turnleertjes moeten turnen?

Maar waarom zou je het niet gaan dragen? Aller eerst zijn turnleertjes niet goedkoop, een voordeel is wel dat je er lang mee kunt doen maar het kan voor sommige behoorlijk prijzig zijn. Ook kan een leertje onverwachts kapot gaan, de gevolgen kunnen in mens zijn als dit in een oefening gebeurd. Sommige sporters hebben er nare blessures aan overgehouden. Een voordeel als je zonder leertjes turnt is dat je de brug beter kan voelen. Een leertje is een dood ding en kan weinig gevoel doorsturen.Het gevoel dat je geen grip hebt is vaak wel groot in het begin. Toch is de overstap naar leertjes voor de een een gemakkelijk iets, de ander heeft er meer moeite mee en heeft er langer de tijd voor nodig om er aan te wennen. Niet erg maar het kan een reden zijn om ze niet te nemen.

Conclusie:

Als trainster zal ik mijn turnsters wel adviseren om met leertjes te gaan turnen zodra ze naar de gewone brug gaan. Ze zijn het bij mij niet verplicht iets wat bij sommige clubs wel voorkomt. Het is een persoonlijk gebonden iets wat je niemand kunt opleggen vind ik. Ik weet dat niet iedereen die mening heeft en ik ben ook zeker niet de persoon om je hierin af te keuren. De keuze is als train(st)er aan jou of aan je sporters. Beide keren is het afhankelijk van je gevoel en denk ik dat je zelf prima kunt nagaan of je er mee wilt turnen of niet.

Misschien mag je wel een paar lenen van een mede turn(st)er die ze gebruikt. Zo kun je testen of je het niets vind of dat je er helemaal weg van bent!

Turn jij wel of niet met turnleertjes?
laat het weten in de reacties!

xx Froukk

8 reacties

 • Mandy van de Water

  Onze dochter Zoë begint nu steeds meer te turnen. En heeft van het weekend voor het eerst echt op de brug wat dingen gedaan. Toen zei ze al dat het zeer aan haar handen deed. Dus ik overweeg straks om ze wel aan te schaffen voor haar denk ik.

  • Froukje

   In het begin is het vooral ook wennen voor turnsters. Dit komt omdat ze nog geen eelt op hun handen hebben! Ik zou het nog even aankijken maar het zeker overwegen 😉 xx

 • Eline

  Ik turn 3 uur in de week en vanaf mijn 8e op een echte brug (nu 14) ik overweeg om met leertjes te gaan turnen, maar kun je het best beginnen met echte leertjes of toch beginnersleertjes?

 • riechelle

  jaa ik turn zeker met leertjes!
  ik doe dit nu zo’n 2.5 jaar.
  ik vind het heel fijn vanwege de grip en inderdaad mindere blaarvorming!
  laatst probeerde ik weer zonder leertjes, puur omdat je net zult zien dat tijdens de wedstrijd je leertje scheurt oid.
  dat was heeel raar en eigenlijk ook eng omdat je het gevoel kwijt bent van het rollertje.
  als je eenmaal aan leertjes gewend bent is het lastig om weer zonder te gaan.
  ik vind dat dit inderdaad een persoonlijke beslissing is en je dit niet iemand moet gaan opdragen.
  persoonlijk vind ik het ideaal.
  ik ben er mee begonnen toen ik meer uren ging maken en ik de overstap had van junior naar senior.

 • Froukje de Haan

  Mijn dochter “moest” ook aan de leertjes, want veel last van blaren. Vele leertjes uitgeprobeerd, maar was een drama. Haar brug werd er slechter door, en hierdoor geen zelfvertrouwen meer . Ze gleed gewoon van de brug af met bepaalde elementen. Het was gewoon frustrerend. Het moest toch wel aan die leertjes liggen dacht ik, dus heb dit eens goed bestudeerd tijdens trainingen. De leertjes zijn stug, en ze waren gewoon te breed voor de handen van mijn dochter. Blijkbaar heeft ze erg smalle/kleine handen. Na veel gegoogle, ben ik op leertjes uitgekomen uit Amerika, kost wat, maar dan heb je ook wat! Het was het geld dubbel en dwars waard, vanaf de allereerste keer ging alles weer top op de brug. Deze leertjes zijn meteen goed, niet stug, en ook in smalle maat te verkrijgen. Zelf de trainster was verbluft.
  Inmiddels is het 3e paar onderweg, ze wil niet meer anders. Met deze leertjes is de overstap van zonder naar met leertjes erg klein.

  • inge noyez

   Goedemorgen,
   Zou ik mogen weten welk merk uw dochter gebruikt?
   Mijn dochter zit nu in het 5de a niveau en gebruikt eigenlijk al twee jaar leertjes die te groot zijn voor haar. Nu ze de circkels aan barre moeten doen worden we aangeraden om over te stappen op kleinere.
   mvg

 • Anoek Hoekema

  Ok zou heel graag willen weten waar ik die precies kan bestellen.
  Froukje de Haan.
  Mijn dochter kan ook niet wennen aan de leertjes. Ook zij heeft kleine smalle handen en ze klaagt dat haar leertjes ook vaak opzij klappen in haar handpalmen..
  Weet je een merk of iets.?

  Groet Anoek

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.