Gymnastics

Een choreografie zomaar overnemen, mag dat?

Mijn choreografieTegenwoordig gebeurt het veel, in het verleden deed ik het zelf ook. Deeltjes oefening van iemand overnemen. En dan bedoel ik niet een pasje van een andere oefening in jou oefening doen. Want in principe staat dat gewoon vrij. Ik bedoel meer een oefening met dezelfde muziek en dezelfde pasjes deels of helemaal overnemen. Vandaag vertel ik je of je nu wel of niet een choreografie zomaar mag overnemen of niet! Daarnaast vertel ik ook of ik mijn choreografieën vrij geef of niet!!

Rechten

Een fotograaf die een foto maakt, heeft rechten over een foto. Een muziekkant heeft rechten over zijn eigen geproduceerde muziek. Maar is dit ook zo bij een choreograaf?
Hier kan ik een kort antwoord op geven, maar een choreograaf heeft rechten over de choreografie die hij/zij gemaakt heeft.

Op de site van Auteursrecht kennisbank vond ik het volgende:

Het zomaar ‘lenen’ van de choreografie van een andere danser of company is absoluut diefstal. Vraag dus altijd eerst toestemming aan die ander voordat je die choreografie gaat gebruiken.

Maar als een oefening op youtube staat?

Een oefening kan op Youtube staan, Links of rechts om heb je nog steeds geen rechten. Zelfs als je zelf een oefening gefilmd hebt in een training en later naar een andere club gaat, dan heb je bij die nieuwe club niet het recht om zonder toestemming die oefening te gebruiken. Je zult dit in overleg moeten doen met de persoon die de oefening gemaakt heeft.

En hoe doe je dit zelf? Deze vraag was de reden dat ik dit artikel ging schrijven. Zoals vele weten vertrek ik straks bij mijn huidige club. Ik heb er lang over na gedacht hoor, maar ik heb besloten de oefeningen niet vrij te geven. Het zijn mijn choreografieën en ik verwacht dat ze dat ook blijven.

Hoe doe jij dat? Pak je je dansjes zo van het origineel af? Of maak je ze zelf? Heb je wel eens een oefening “misbruikt?”

Let me know!
xx Froukk

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.