Lifestyle

Doelen maken – Hoe en waarom? (+ stappenplan)

Elke sporter of elk team heeft doelen. Vandaag ga ik jullie uitleggen waarom en hoe je het beste je doelen kunt maken en formuleren. Nu ben ik geen expert. Maar ik laat het natuurlijk vanuit mijn eigen optiek zien. Hoe doe ik dit, hoe zou dit moeten volgens mij!

Lees gauw verder als je nieuwsgierig bent!

Waarom maak je doelen?

Doelen maak je om ergens naar toe te werken. Als je geen doelen zou maken zou het allemaal heel saai zijn en zou je niet weten wat je zou moeten doen. Als je een doel hebt gemaakt kun je de weg er naar toe gaan uitstippelen.
Binnen het sporten is dat wel een must, want anders weet je niet waar je aan moet werken bij de sport.

En nu hoor ik je zeggen; Ik heb geen doelen tijdens het sporten! – Geloof me, dat heb je wel! Alleen al het feit dat je bent gaan sporten was ooit een doel. Ik wil weer actief bezig zijn! (doel) en een sport kiezen (de oplossing) Binnen de turnsport is doelen maken een must. Wat wil je bereiken dit seizoen? Welke elementen wil je als je ooit gaat stoppen geleerd hebben. Welke wedstrijd wil je behalen, Hoeveel medailles wil je halen.

Dit zijn allemaal doelen die er voor zorgen dat je een duidelijk pad hebt.

Aan het werk!Doelen behalen!

Oke, of je dit nu als coach leest of als turnster zelf. Dat maakt niet uit.We gaan aan de slag om ons doel te behalen, maar eerst zullen we moeten beginnen met een doel zoeken. Ik heb besloten om het voorbeeld gebaseerd te hebben op een turnster die het element zelf gaat doen. Let op! Dit is een voorbeeld en je kan dit dus overal toepassen. Ik ga jullie een stappenplan geven zodat je een beetje een richtlijn hebt om je perfecte doel te maken!

Stappenplan

* Stap 1* Doel bepalen. Wat is je doel, wat wil je halen en wanneer wil je dit behalen? Voor het voorbeeld gebruiken we het volgende doel!

Doel: Aan het einde van dit seizoen, wil ik de radslag op de hoge balk alleen kunnen.

*Stap 2* Nu ga je eerst kijken hoelang je hebt tot je doel behaald moet zijn? Het is nu januari en het einde van dit seizoen is eind juni ongeveer. We hebben dus iets minder dan 6 maanden om dit doel te behalen.

*Stap 3* Nu ga je kijken waar je staat. Wat kan ik al?
Op dit moment kan de turnster een radslag op de grond, maar nog niet op de balk.

*Stap 4* Je gaat nu een stappenplan maken met kleine tussen doelen. Zo kun je in februari het op een grondbalk. Eind maart met hulp op een midddel hoge balk. Begin Mei op de hoge balk met hulp.
Als je deze stappen hebt gevormd kun je een soort tijdlijn maken. Hier kun je in bijhouden of het gehaald is.

*Stap 5* Nu ga je kijken hoe je je eerste tussen doel gaat halen. Die radslag beheer je dus het is nu eerst een kwestie om hem op een lijntje te krijgen zodat je daarna op de grondbalk met matjes er naast kan gaan oefenen!

Oefenen!

Je bent nu bezig om naar je doel te behalen. En eerlijk: dit zal niet gemakkelijk gaan hoor. Een doel behalen gaat zo goed als nooit in een rechte lijn. Mocht je in April nu denken dat iets niet gehaald zal worden. Stel je doel dan een beetje bij. Waar gaat het mis? en wat kan je er aan doen! Je doel behalen is hard werken. Goed je best doen is enorm belangrijk! 🙂 Good luck!

Oh! en heb je jezelf ook al een extra beloning beloofd voor als je het doel op het goede moment behaald? (extra motivatie!!)

Succes met doelen stellen! Laat me hieronder weten wat jouw ultieme doel is op dit moment!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.