Christmas

DIY – Gingerbread huisje maken

Vandaag ga ik, de grote bak kluns zelf proberen een gingerbread huisje te maken vanaf de start. Dus zelf de muren en daken bakken etc. Of dit gaat lukken en hoe ik dit doe?

Ik ging boodschappen doen, twijfel al om, aangezien alle recepten anders zijn. Uit eindelijk ben ik maar bij mijn recept van vorig jaar ge-eindigt. Dat leek me veiliger.. Dat recept lees je overigens hier! Gingerbread koekjes maken. Omdat ik vond dat ik meer deeg nodig had, als voor de koekjes van vorig jaar. Heb ik besloten het recept keer 3 te doen. Alles werd dus 3 x meer als eerst. 600 gram zelfrijzend enz.. (noot van de schrijfster; dit was te weinig! advies om het keer 4 te doen)

Daarna ging ik de mal maken. Vet irritant, aangezien alle templates die je online vind, voor 1 A4tje zijn. Ik wou toch dat die van ons wat groter zou worden dan dat. Dus ik besloot om hem zelf te maken. Met een potlood, lineaal en een stapeltje A4tjes ging ik aan de slag! Na wat meten en opnieuw beginnen was ik tevreden en heb ik ze netjes uitgeknipt.

” Afmetingen van het gingerbread huisje:
De voorkant is aan de onderkant 12 cm.
Het midden stuk 15 cm, de hoogte is 22 cm!

Het dak, is 15,5 cm bij 22 cm en de muur is 8 cm bij 22 cm. “

Toen werd het tijd om te bakken.
Het deeg maken was niet zo moeilijk, ik had het vorig jaar ook gedaan. Helaas hebben wij niet zo’n mega oven en heeft het de hele zondag gekost om die huisjes te maken. Maar dat was inmiddels wel gewoon af! En dat was niet eens zo heel moeilijk! Wel merkte ik dat ik te weinig deeg had. Dit is iets voor de volgende keer. Hierdoor heb ik ook lichte twijfel of het bouwen goed gaat komen.

Het bouwen:
Hoewel ik er achter kwam dat mijn deeg net wat te dik (en te slap dus) was.  Gingen de muren en de voorkant en achterkant top. Maar al gauw merkte ik dat het lijm glazuur niet sterk genoeg was. Want toen het dak er op zat viel het huis als een pudding in elkaar. Mijn tip: Gebruik zelfgemaakte caramel! Dat droogt namelijk super snel op en maakt het extra stabiel.

Ik ben dus dit jaar niet verder gekomen dan een ingestort gingerbread huisje. Maar ik ga volgend jaar zeker poging 2 doen! Het zal me minimaal 1 keer lukken!

Heb jij al eens vanaf nul een gingerbread huisje gemaakt? Zo ja, deel je tip hier beneden!

xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.