Gymnastics

De privacy van turnsters, hoe nauw nemen we die eigenlijk?

Tegenwoordig is alles online, alles word gedeeld op Instagram en Facebook. Zo ook de foto’s die op wedstrijden worden gemaakt door een professionele fotograaf. Maar hoe nauw nemen we de privacy van turnsters eigenlijk?

Een paar dagen terug kwam er online een discussie opgang op Facebook. Deze turnster vond het een vraagstuk waardig om te vragen wat een fotograaf nu echt deed met de foto’s en hoe het kan dat soms een foto online komt waarbij een turnster niet op haar florissantst erop stond.

Mooie discussie!
Ik geef toe, hoewel niet het hele bericht aardig was, vond ik de discussie die het gaf wel mooi! Want het bleek al gauw dat er verschillende meningen over foto’s waren. De een zag een mooie sporter, de ander een te openbare foto van een turnster waar te veel zichtbaar was.
Beide meningen zijn mooi en het is goed dat het soms eens uitgesproken word. Want hoe waarborgt een fotograaf de privacy van een sporter?

Ik sprak met Jan de Koning en Paul van Uw Favoriete Foto. Beide heren zijn geweldige fotografen in deze prachtige sport. Qua mening zitten ze volledig op een lijn. De privacy van de sporter staat altijd voorop. Op een wedstrijd dag worden al zo gauw een ruime 5 tot 20 duizend foto’s gemaakt en slechts een strenge selectie zullen we online zien. De overige foto’s? Die worden gelijk gewist.

Maar hoe zit het nu met een niet florissante foto? Ook op deze vraag geven de heren eigenlijk unaniem aan, dat zij anders naar de foto hebben gekeken. Deze top fotograven kijken vooral: Hoe zetten we de prachtige turnsport zo goed mogelijk op de foto. Als blijkt dat anderen hier anders tegen aan kijken, dan zijn zij ook niet de moeilijkste en wordt de foto gewoon verwijderd.
Fotograven zijn ook mensen en hoewel het vaak voor velen wordt verziekt omdat een enkeling slechte bedoelingen heeft met een foto. Het is denk ik niet goed om er maar vanuit te gaan dat elke fotograaf er een stiekeme rare hobby op over houdt.

” Je mag altijd een fotograaf vragen om je foto te verwijderen! “

Wel denk ik dat het goed is, – zeker met de huidige AVG privacy wet in het vooruitzicht – Dat de KNGU hier regels over gaat handhaven. Een VOG bijvoorbeeld als je wilt fotograferen bij een Bondswedstrijd. Je moet je als fotograaf dan van te voren laten accrediteren doormiddel van je VOG.  Heb je geen accreditatie aangevraagd? Dan mag je geen foto’s maken die wedstrijd. Uiteraard is dit maar een idee, want eigenlijk is het best lastig om iets te vinden wat geschikt is als waarborging.

Een deel van de veiligheid heb je dan binnen. Maar die privacy voor turnsters die niet online willen. Dat is toch wel een lastige. Want je kan de fotograaf niet een lijstje geven met: turnster A C G willen niet gefotografeerd worden. Ik denk dat het voor turnsters en ouders dan slim is om gewoon een berichtje te sturen naar de fotograaf. Deze zullen dan uiteraard er voor zorgen dat ze verwijderd worden.

Maar..

De grote maar aan het verwijderen van je foto’s? Je weet nooit wanneer je foto belangrijk gaat worden. Een foto is een herinnering die misschien ooit eens heel dierbaar is! Sta je er echt niet mooi op? Prima, dan laat je hem verwijderen. Maar met alle andere redenen, laat hem lekker staan. Wie weet heb je de foto een paar jaar later enorm hard nodig.

Wat vind jij als fotograaf? Houd je er altijd rekening mee of je iets kan plaatsen?
En als turnster? Vindt jij foto’s van jezelf leuk om terug te zien?
Laat het weten hier onder in de reacties!

xx Froukk

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.