Gymnastics

De hele vakantie bewegen ☼ Is dat wel goed?

CSC_0613 Het is vakantie! De tijd om er op uit te gaan, leuke dingen te doen met familie, lekker bewegen  en vooral om lekker te luieren!
Maar wat nou als je kind enorm bewegelijk is en eigenlijk de hele tijd wil sporten?  In dit artikel geef ik jullie mijn mening over een ” Te ” bewegelijk kind en wat ik hier mee zou doen.

Allereerst denk ik dat je als ouder jezelf achter de oren moet krabben als je vind dat jullie kind teveel sport. Zolang je kind goed eet, goed slaapt en voldoende sociale contacten heeft. Moet het jou niet uitmaken of je kind veel sport of niet in de vakantie.
Elk kind heeft een bepaald energie level en om dit te verduidelijken ga ik een rare vergelijking gebruiken nu..

Mijn energie level uitleg

Je hebt kind A, B en C. Stel! elk kind heeft een aantal appels enDSC_0802 elke appel staat voor een half uur energie.
Kind A heeft 10 appels, dat is dus 5 uur aan energie.
Kind B heeft 22 appels en dat is dus 11 uur aan energie! En dan heb je kind C, deze heeft 32 appels of te wel 16 uur aan energie. Kinderen zoals kind A zijn snel moe, zullen sneller geneigd zijn om te gaan kleuren dan te gaan zwemmen bijvoorbeeld.Kind C daar in tegen zal de hele dag wel kunnen zwemmen en is “onuitputbaar”.

En zo verschild dit per kind. Waarschijnlijk zul jij als die ouder van eerst een kind C hebben. Jullie kind heeft veel energie en kan dit door middel van bewegen kwijtraken. Nu vind jij dit als ouder wel erg ver gaan; “moet je altijd zoveel bewegen?” of “Zit eens stil!” zeg je tegen je zoon of dochter. Maar heb jij als ouder wel eens nagedacht wat er gebeurt als jij jou kind gaat remmen in de drang van bewegen?
Vaak denken ouder hier namelijk niet over na.

Ik was zo’n C kind

2016-06-06 12.44.34-1
Mini me

Ik kan over dit onderwerp goed meepraten, ik was namelijk zo’n C kind. Ik was vroeger druk, vooral als ik op een plek was waarbij een volwassene mij remde. Mensen vonden al gauw dat ik te veel aanwezig was (want ja ik ben ook gezegend met een duidelijke en luide stem). Als iemand mij remde werd ik heel druk in mijn hoofd. Het voelde alsof die 32 appels zich langzaam verdubbelden. Door deze energie ophoping ontstond er vaak kortsluiting in mijn hoofd, dit betekende dat ik niet meer helder kon nadenken, opletten en luisteren. Met als gevolg dat ik drukker werd dan ik volgens die mensen al was.
Nu zoveel jaar later merk ik soms nog als mensen mij extreem remmen dat die kortsluiting ontstaat in mijn hoofd. Ik kan dan niet helder denken en moet goed mijn best doen om het kwijt te raken.
(mocht je nu lezen en denken; “heb je geen ADHD?”. Ik ben getest en nee heb geen ADHD.)

Ik mag van geluk spreken dat mijn ouder er goed mee om konden gaan dat ik veel energie had. We dachten om mijn voeding en sporten werd altijd gestimuleerd (Iets waar ik nog steeds enorm blij om ben!). Zo deed ik eigenlijk altijd al fanatiek aan zwemmen, heb ik altijd veel uren gespendeerd in de turnhal om te turnen en acroen. Ik was altijd in de weer en had hierdoor ’s avonds een leeg hoofd en weinig tot geen appels met energie meer over.

Mijn juffen mening

Vrij bewegen
Vrij bewegen

Nu ik als juf kinderen lesgeef in de sporthal zie ik zoveel kinderen als mijzelf, gevangen in het regime van een volwassene die je niet begrijpt. Ze komen me dan helemaal hyper vertellen wat ze gedaan en beleefd hebben. “Super leuk lieverd, maar ren eerst maar even heen en weer dan mag je me straks meer vertellen.”
Oei, poeier ik ze zo af? Ja echt, omdat ik weet dat het verhaal dan duidelijker word en het kind vaak rustiger. Als je de hele dag geremd bent is je hoofd net een bom, alles wat je wilt vertellen braak je er in één keer uit. Een onverstaanbaar prutteltje tekst.
Als de meiden erg druk zijn zorg ik er altijd voor dat we een actief/conditioneel spelletje kunnen doen zodat ze wat energie kwijt kunnen raken.
Ik zal ze alleen remmen in hun energie als ze met elementen bezig zijn, even moeten luisteren of elkaar aan het helpen zijn. Maar mochten ze even moeten wachten bij een sprong situatie “Joh, ga lekker op de kop staan!”

Terug naar jullie vakantie☼

Zoals je hebt gelezen worden wij “C-kinderen” eerder vervelend dan rustig als je ons remt. Geef je kind dan ook gewoon de ruimte om te sporten! Wees blij dat je kind niet de hele dag binnen zit voor zijn tablet of iets dergelijks. Zorg dat je kind voldoende eten en drinken binnen krijgt en zich wel aan de regeltjes houd. Dan is er volgens mij niets waar je je druk om moet maken! Geniet van je vakantie! ☼

☼ Heb jij een “C-kind”? Zo ja hoe ga je daar mee om? ☼

xx Frouk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.