Crossfit,  Gymnastics

Blaren, struggle voor elke sporter!

Als je handen veel aan een brug, rekstok of ringen hangen, dan zorgt de wrijving ervoor dat je handen op den duur pijn gaan doen. De pijn word steeds erger en in dat laatste beurtje voel je een mes door je hand gaan. Ja hoor; blaren. Je eerste reactie is AUW! en die reactie is volkomen terecht! Een blaar is namelijk een open wond en dat doet nu gewoon weg pijn. Volg mijn stappen plan en je blaar zal aanzienlijk sneller helen!

Wat doe je als je een blaar krijgt?

Stap 1: Was je handen met water (Geen zeep, dit prikt namelijk enorm), hierdoor zorg je dat de magnesium van je handen niet in je blaar komt.

Stap 2 a: Vaak zitten er bij blaren velletjes nog aan. Deze velletjes kun je het beste er zo snel mogelijk aftrekken. Don’t worry, het vel dat los zit is vaak al dood. De aanhechting (het deel wat vast zit) kan wel gevoelig zijn.

Stap 2 b: Soms heb je een dichte blaar, deze doen vaak minder pijn. Om deze zo mooi mogelijk weg te krijgen kun je het beste met een hele dunne naald, 1 draadje door je blaar prikken (zorg dat je de naald eerst even schoon brand in verband met de hygiëne) Dit draadje knip je net buiten de blaar af zodat er hij iets uit steekt. Dit draadje zorgt ervoor dat het vocht uit je blaar gaat en de huid er onder alvast geneest! Minder pijn als het vel er af gaat! Oftewel: Lek prikken of een draadje er doorheen, zorgen dat het vocht/bloed er uit gaat. Deze stap geld ook voor dichte bloedblaren.

Stap 3: Moet je nog trainen, zorg dat je de blaar bij bloed of vocht even af plakt met een pleister en tape. Zo komen de toestellen er niet onder.
Gouden tip zodat je nog kan turnen op de brug: Knip een gaatje boven in een ballon. Doe deze om je vinger en tape hem aan je pols. Zo kun je relatief prima nog brug turnen.

En wat moet je thuis doen met je blaren?

#1 : Zorg dat je de blaar zo veel mogelijk open laat. Probeer hem dus niet af te dekken met een pleister o.i.d., lucht zorgt ervoor dat hij sneller hersteld!

#2 : Zorg ervoor dat je je hand goed soepel houd, anders gaat de huid trekken en scheurt het steeds open. Je hand zal graag in een vuistje willen zijn omdat dit het minste pijn doet, maar als je de blaar zo laat herstellen zal het later super veel pijn gaan doen als je je hand weer wilt openen. Een handcrème of andere vette crème werkt prima!

#3 : Gebruik een hand herstellende crème zoals bijvoorbeeld zinkzalf of een handgel van DermagiQ. Zo’n crème smeer je 2 keer daags je handen mee in en het bevorderd het herstel. Deze zalfjes vindt je trouwens gewoon bij de drogist! Vaseline is niet aan te raden, deze crème sluit je huid af en laat het niet ademen waardoor het minder goed hersteld!

#4 : En de beste tip die ik je kan geven en mij altijd super heeft geholpen is ook gelijk de meest natuurlijke tip die ik je kan geven. Waarschijnlijk zul je nu reageren met dat je het goor vindt, dat vond ik eerst ook. Deze tip zorgt er echter voor dat het veel sneller! Wat je doet, elke ochtend over je hand heen plassen. (IEUW, nee dat valt best mee) Dan tel je tot 15/20 en daarna was je je handen gewoon goed. De stoffen die in jouw urine zitten, zorgen ervoor dat je lichaam met natuurlijke stoffen gaat herstellen! Ik heb deze tip altijd gebruikt en ben er nog steeds van overtuigd dat dit de beste manier is om van je blaren af te komen!

Succes met je blaren herstel en laat een reactie achter met welke tips je allemaal getest hebt!

xx Frouk

5 reacties

 • Falco Renierkens

  Leuk! Haha ik turn niet, maar zelfs ik leer er nog wat van 🙂
  Heb nog niet zo vaak blaren gehad eigenlijk. Maar wel gruwelijk irritant als ik er dan eentje heb. Struggle van het vak lijkt me?

  En die laatste, super grappig. Maar… it ain’t stupid if it works 😀

  • Eliza

   Ik hoop dat je wedstrijd goed is gegaan. Een andere tip voor als je wedstrijden hebt of toch graag door wilt trainen met een blaar is (afhankelijk van waar de blaar precies zit) een blarenpleister eroverheen plakken, daar overheen aftapen* en als je ze hebt je turnleertjes daaroverheen. Zo voel je nergens meer iets van.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.