Gymnastics

Bewegen met kinderen

Als er iets is, wat de ontwikkeling van kinderen het allermeest ondersteund, is het wel bewegen!
Kinderen leren het snelst als ze bewegen.
Helaas zien veel ouders het nut niet in van bewegen. Daarom ga ik in deze blog, vanuit het trainers oogpunt, proberen te uitleggen wat de voordelen van bewegen zijn!

Motorische ontwikkeling;
We leven nu in de digitale wereld, alle kinderen hebben mobieltjes en tablet’s. Daarnaast wordt er veel tv gekeken, digitale spelletjes gespeeld en op de psp/wii gespeeld.
Hierdoor zie je de motorische eigenschappen van een kind achteruit gaan.

Laat ik duidelijk zijn; Er is niets mis met digitaal zijn!

In tegendeel, kinderen leren hier heel veel van. Cognitief gezien dan!CSC_0508
Echte ontwikkeling vind pas plaats als kinderen gaan bewegen, ze gaan zichzelf op een spelende manier ontdekken.
Kinderen zijn van nature onhandig, ze vallen, botsen en hebben weinig evenwicht.
Door kinderen vroeg op gym te zetten, leren ze vroeg om van hun onhandigheid een stabiliteit te maken!

Als je het mij vraagt, kunnen kinderen zodra ze lopen op gym. Lekker bewegen met ouder en kind gym. Dit is een laagdrempelig speeltuin voor kinderen; waarbij ze alle facetten van bewegen leren. Van balans naar bal coördinatie en van koprol naar schommelen.
Kinderen krijgen de vrijheid om in hun fantasie wereld te bewegen en ondertussen hun lichaam te ontdekken.

Hoe mooi wil je het hebben?

Goede motorische ontwikkelingen zal je kind later ook helpen. Stel; je kind zal ooit aangereden worden. Op het moment dat je kind erg stijf is en niet gewend te rollen zal een kind meer letsel oplopen, dan als een kind tijdens zijn val kan rollen en zo de val kan breken. Dit is natuurlijk een bijvoorbeeld.
Dit is niet wetenschappelijk bewezen o.i.d. maar qua beweging’s vrijheid wel een logische verklaring.

Gewicht;
Je ziet het steeds meer, kinderen met overgewicht. Zonde, want het merendeel van de kinderen kan er niets aan doen. Kinderen krijgen weinig beweging, veel ongezond eten. Daarbij is buitenspelen veel minder van deze tijd dan vroeger.

Bewegen helpt je kind een gezond gewicht te behouden. Een kind zou ongeveerCSC_0517 1 uur per dag matig tot intensief moeten bewegen, Dat wil zeggen dat het kind er moe van wordt.Dit hoeft niet per definitie alleen maar sport te zijn, dit kan ook Rennen, fietsen, stoeien, klimmen, skeeleren en zwemmen zijn. Daarbij is het dus goed als kind gymles krijgt, minimaal 2 keer per week. Hier oefenen kinderen kracht-, lenigheid-, en coördinatie oefeningen. Veel ouders kiezen ervoor als hun kind op zwemles gaat (1 uurtje in de week) om dan te stoppen met gym. De beweegreden is vaak dat het  “te druk” wordt voor een kind. Persoonlijk vind ik dit niet een goed onderbouwde reden. Een kind hoort te bewegen en daar komt bij dat bewegen ook nog goed voor een kind is. Vermoeidheid is goed, zo leert hun lichaam herstellen.

Kinderen ervaren het “te druk ” zijn alleen als de ouders dit zo vertellen of laten merken. Hier past dan ook goed de gezegde bij; Monkey see, Monkey do. Als jij als ouder vindt dat het te druk is vergeet dan niet dat je kind het soms nodig heeft!

Volgende week schrijf ik over wat ik zo leuk vind aan gymles geven aan jonge kinderen.
En heb je kinderen, bewegen ze dan wel genoeg?

XO Frouk

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.