Coaching,  Gymnastics

Belasting doseren – Waar moet ik rekening mee houden?

Belasting doseren? HUH? Dat moet je toch in één keer indienen voor 1 april? Nee, de belasting bedoel ik niet. Het gaat over fysieke belasting. Want elke turnster is anders! Vandaag een paar tips om je te helpen, want waar moet je rekening mee houden?

Belasting van een turnster is essentieel, aangezien overbelasting in een klein hoekje zit. Toch vergeten we vaak waar we op moeten letten, met als resultaat een geblesseerde turnster. Voor mij werken de volgende 4 punten erg goed om op te letten bij de belasting van de turnster!

– Leeftijd
Belangrijk is om de leeftijd in acht te nemen. Een jonge turnster kan vaak een langere tijd hard werken dan een oudere turnster. De jongere turnster kan veel meer aan dan de oudere turnster over het algemeen! Zorg ervoor dat jongere turnsters minder stil hoeven te staan door middel van kleine oefeningetjes aan de zijkant!

– Lichaam
Elk lichaam is anders en voor belasting is er niets zo essentieel als kijken naar het lichaam van een turnster. Een turnster die slank gebouwd is, dunne polsjes, enkels en andere lichaams delen heeft zal minder pittige belasting aankunnen dan een turnster met wat meer body!

“Overbelasting komt sneller kijken dan we soms denken!”


– Niveau

Een turnster in de landelijke oefenstof kan meestal langer en harder trainen dan een turnster van lager niveau. Puur op basis van wat ze moeten kunnen! Landelijk niveau turnsters moeten aardig meer beheersen dan regionaal niveau turnster!

– Periode
De belasting van een turnster verschilt niet heftig veel per periode. Toch is na een wedstrijd periode het vaak iets rustiger in de training. De fysieke belasting staat dan op een lager pitje. In de voorliggende en wedstrijd periode is de belasting vaak gelijk, alleen de manier waarop er belast word is anders. Wedstrijd oefeningen of veel elementen herhalingen geeft hierin enorm het verschil!

Houd jij genoeg rekening met de specifieke belasting per turnster?
xx Froukk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.