Coaching

Ask My360turn – Een mental block!

Een nieuwe rubriek hier op de blog is Ask My360turn! Een rubriek waar jij als turnster/ouder of train(st)er vragen kunt stellen die dan uiteindelijk beantwoord worden. Er zijn al verschijnende binnen gekomen en elke keer als dit artikel online komt zal er 1 vraag besproken worden! 🙂 Nieuwsgierig waarom er in de titel mental block staat? Lees dan gauw verder!

Ik kreeg een mailtje van Emma:

Beste Froukje,

maar nu had ik de vraag of je me kan helpen met mijn mental block! wat ik namelijk heeel erg heb met salto uit brug. Het ging de hele tijd goed maar vond hem eigenlijk altijd al wel spannend. Zo uit m’n hoofd heb ik de salto in 2016 voor het eerst gedaan. Ik heb de salto super vaak gedaan en wilde hem enorm graag doen op de wedstrijden. Uit eindelijk heb ik het niet gedaan omdat ik hem niet stabiel genoeg vond. Helaas vanaf toen begon de spanning angst te worden. Toen stopte mijn trainer en heb ik de overstap naar een andere turnvereniging gemaakt. Hier ben ik heel blij om. salto weer opgepakt en wat fijn! Het ging goed. helaas had ik nu dat ik sprong ineens heel eng vond, maar salto ging bijna alleen.

Nu sinds 2 of 3 weken kregen we het bericht dat ik wel mee mocht doen met de wedstrijd. Ik merkte aan mijzelf dat ik salto ipv spannend weer eng ging vinden, dit ook omdat het bij een andere trainer was dan normaal. De week voor de wedstrijd ging ik ineens weigeren. Dit tot grote ergernis van mijzelf. Ook omdat mijn trainer zegt dat ik het prima kan anders zou hij het mij niet laten doen.Na die beurt heb ik nog een keer een beurt gehad waar ik 2x achter elkaar weigerde. Daarna heb ik hem ook niet meer gedaan, maar nu is sprong niet meer eng maar salto dus weer. hier baal ik enorm van wat dit wilde ik juist zo ontzettend graag doen. ik hoop dat ik hem woensdag wel weer kan doen nu de wedstrijd spanning er uit is. ik baal er echt van en ben er wel klaar mee. vooral omdat het vorig jaar en in rijssen ook al niet lukte.
Heb jij tips?

Groetjes Emma.

Mijn antwoord

Beste Emma,

Wat vervelend dat je zo zit met je mental blocks. Iets wat enorm frustrerend kan zijn!
Wat ik uit je verhaal haal is vooral die salto, een element wat vele meiden spannend vinden. En geloof me! Dat is helemaal niet gek! Een mental block zit toch vaak wel tussen “de oren”, dat is niet raar maar vaak wel iets lastiger!

Doordat je een switch gemaakt hebt van club moet je nu met een nieuwe trainer een vertrouwensband creëren. Dit kost tijd en is niet erg als dat niet gelijk lukt. Geef aan je trainer duidelijk aan waar jij behoefte aan hebt. Dit kan elke les verschillen van volledig helpen tot alleen maar bij staan. Niemand weet wat jij nodig hebt om het vertrouwen in je trainer en in jezelf te krijgen. Dat weet jij alleen!

Ga dus goed na waarom je de salto weer “eng” vind. Als de reden is dat het door een mislukte salto is, dan kun je het beste met je trainer overleggen hoe je dit kan opbouwen en afbouwen naar een zelfstandige salto.
Vaak helpt het om in 1 training alle salto’s met hulp te doen en daarna het rustig af te bouwen. Minder vangen, minder doen en vooral steeds terug gaan naar die goede salto. Gaat het namelijk een keer minder goed als je hem “zo goed als” alleen doet, stap dan even terug naar een goede salto met hulp.
Ervaring opbouwen is belangrijk zodat jij weet waar je aan toe bent op het moment dat je de inzet maakt.

Daarnaast mag je best streng tegen jezelf zijn. Jij kan dit, dat heb je bewezen door het vaker te doen. Motiveer en stimuleer jezelf door jezelf motivatie in te spreken in je hoofd: Ik kan het, Het lukt mij, Ik ga het doen!
Hierdoor creëer je een positieve omgeving. Vaak helpt dat al enorm om je mental block weg te krijgen.

Ik wens jou in ieder geval enorm veel succes met je Salto! Blijf positief, een trainer zal het niet zonder reden zeggen dat je het wel kunt 😉

Liefs, Froukje

Disclaimer: Alle namen in dit artikel zijn gefingeerd uit bescherming voor de persoonsgegevens. Wil jij ook antwoord op jou vraag stuur dan een mailtje naar froukje@my360turn.nl en wie weet beantwoord ik hem binnenkort wel op mijn blog! Uiteraard mag het met naam, maar in principe doe ik dat niet 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.