Gymnastics

Acro – Teamindeling struggles!

Als bij acro het einde van het seizoen nadert, dan komt het meeste werk voor de train(st)er!
Namelijk teamindeling maken.
Ik ga een poging doen tot uitleggen, zodat iedereen na deze blog weet waar je om moet denken. (Ja zelfs de leek in deze sport!)
DSC_0630 (2)

Bij acro heb je te maken met teams. Dit kan in de volgende combi´s:

Duo (Meisje-Meisje, Jongen-Jongen)
Mixpair (Jongen-Meisje)
Trio (Meisje-Meisje-Meisje)
Kwartet (Jongen-Jongen-Jongen-Jongen)

Waar moet je op letten met acro teams maken?
Er zitten vanuit de bond een aantal regels aan het maken van teams, zo mag je bijvoorbeeld in een Mixpair het meisje nooit onder zetten. De man hoort onder en ik denk dat dat zo is omdat, vroeger het verschil was dat de mannen het “sterkste” geslacht waren. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo 🙂

Daarnaast is het lijf erg belangrijk bij een teamindeling.
Je moet hierbij denken aan lengte, gewicht en postuur.
Je kunt bijvoorbeeld niet een hele grote sporter boven een klein sportertje neer zetten. De kleinste doet de elementen eigenlijk altijd boven en de grootste altijd onder.  De sporter die boven zijn/haar kunstjes doen noemen we trouwens de bovenpartner en de onderste heet de onderpartner.

Daarnaast is het handig als je teams maakt dat je een beetje op gewicht let. Een zware jongen of meisje kun je niet als bovenpartner bij een dun en licht jongen of meisje doen. Andersom kan wel maar het verschil moet niet enorm zijn, de lichamen moeten een beetje op elkaar aansluiten.

Als je bij het teams maken hier niet op let dan is de kans groot dat je op grotere wedstrijden aftrek ervoor gaat krijgen. Dat zou zonde zijn!

Acro paltjesMijn acrogymmers zijn verdeeld in 2 groepen, A en B. De B groep is de gevorderde groep en die teams heb ik al uitgezocht. Ik heb bij deze groep gesprekjes gehouden met de meiden zodat ik een beetje weet waar ze naartoe neigen qua inzet, personen en niveau. Daarna zijn we een aantal weken aan het husselen ik pas dan verschillende versies van teampjes toe. Uiteindelijk maak ik de keuze en ga ik met de teams zitten en bepalen we welk niveau we voor gaan trainen. Dit niveau is vaak ambitieus en niet altijd haalbaar. Maar vaak wel de motivatie om harder te gaan trainen. Het is dan ook super leuk als een team het niveau wel haalt want dan krijgen ze enorm veel zelfvertrouwen.

Wat trouwens het aller belangrijkste in een acroteam is. En ja dat is mijn menig, er zijn trainers die het hier niet mee eens zijn hoor. ( But I don’t care!)

Ik vind de onderlinge klik het belangrijkste! Als een duo bijvoorbeeld niet klikt, gaat het niet werken. Zonder klik kun je niet goed vertrouwen opbouwen vind ik, iets wat bij acro 1 van de belangrijkste dingen is. Dus ja als een team niet klikt, dan zal ik het niet zo snel bij elkaar zetten.

Ik zal binnenkort meer vertellen over de acroteams, dit doe ik pas als ik weer in de zaal sta. 😉

Trainers; als je een team samenstelt, wat is bij jou dan het aller belangrijkste?

XO Frouk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.