Personal

Aanpassen voor anderen – Shitcultuur

Afgelopen week gooide ik een tweet de wereld in. “Waarom willen zoveel mensen dat je aan hun standaards voldoet.. Accepteer en incasseer eens iemand om hoe hij of zij is.. ” Hier werd massaal op gereageerd dat ik me niet moet aanpassen en mezelf moet blijven. Toch gebeurt het veel dat mensen dat bewust of onbewust toch van je verlangen. 

Wat leven we toch in een shit cultuur. Ik vind het oprecht een beetje stom. Mensen verwachten van jou dat jij je maar aanpast als je ook maar net even wat anders bent. In plaats van dat ze je accepteren om wie je bent en je nemen met al je “imperfecties”! Ik zet dit woord bewust tussen aanhalings- tekens. Want naar mijn inzien heeft niemand imperfecties! We zijn ook zeker niet perfect, maar alles wat minder perfect is hoeft toch geen imperfectie te zijn?

Het minste van dit hele gek*t, is nog wel het feit dat je helemaal niet weet hoe het met die persoon is. Aangeven dat je vind dat die gene zich maar moet aanpassen is überhaupt al fout, want kijk eerst eens naar jezelf. Maar wat nu als die persoon al zoveel twijfelt over zichzelf? Wat nu als die persoon rond loopt met faalangst of misschien is die persoon wel jaren gepest? Heb je misschien er over na gedacht wat voor resultaat je opmerking kan geven?

Een kwetsende opmerking is zo gemaakt, denk eerst 10 tellen na!

Vaak is dit een vergeten gedachte die je -in de 10 seconde dat je over je opmerking nadenkt- eigenlijk moet bedenken! Zou ik met mijn opmerking misschien iemand kunnen kwetsen, beledigen of pijn doen? En hoe zou je het vinden als die opmerking naar jouw hoofd geslingerd wordt?

Op basis van je antwoord op deze vragen kun je vaak al stellen dat je opmerking misschien niet gepast of verstandig is. Denk na en vraag waarom die persoon op een bepaalde manier iets doet, zegt o.i.d.! Vraag naar de reden van een actie of opmerking. Want waar het eigenlijk allemaal mis gaat, is miscommunicatie! De kans is groot dat je elkaar niet goed begrepen hebt. En dan blijkt al gauw dat jouw eerste mening toch wel iets te kort door de bocht was!

Vind jij ook dat in de meeste situaties mensen elkaar wel iets meer mogen accepteren?

xx Froukk

2 reacties

  • Wim

    Hi! Mee eens. Veel mensen leven het leven van iemand die zij niet zijn, omdat ze zich sociaal wenselijk gedragen. Dat levert uiteindelijk alleen maar shit op. Ik heb hier pas zelf ook een blog over geschreven, maar dan met een iets andere insteek. Het is niet voor niets dat veel mensen een burn-out krijgen.

  • Demi

    Ik vind dat je gelijk hebt, maar vind anderzijds ook dat mensen vandaag de dag wel errug snel op hun teentjes getrapt zijn. Onder artikelen van bekende media zoals RTL Nieuws reageert men massaal wanneer een opmerking in het artikel aanzet tot je aangesproken voelen. Persoonlijk vind ik dat wel heel erg ver gaan. Tuurlijk; veel mensen zouden twee keer na mogen denken voordat zij opmerkingen de wereld in slingeren, maar anderzijds mogen sommige mensen ook twee keer relativeren voordat ze uitspraken persoonlijk oppakken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.